Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Fullmäktige på distans

Februari 2014Skapad av Ove Danielsson ons, februari 26, 2014 14:43:58

Den moderna tekniken kan göra att jag, ”Garvis”, Kenth och Tony, blir själva i Askersunds fullmäktigesal tillsammans med ordföranden Trodell och sekreterare Utter, framöver.

Det kan bli tomt i fullmäktige runt Ingrid Trodell och Johan Utter, om politikern så vill. Distansnärvaro är numera tillåtet.Bilderna är hämtade från kommunens egen tidning "Bo i Askersund".

Kommunallagen ger nämligen ledamöterna möjlighet delta i fullmäktiges sammanträde på distans. Det är tillåtet att ”riva av” ett sammanträde hemma vid köksbordet med en kopp kaffe om det skulle vara så. ”Riva av” är kanske att ta i…

Men det måste ske genom ljud –och bildöverföring i realtid. Och det måste ske på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor. Enligt ändringen i kommunallagen ska en ledamot som deltar på distans anses vara närvarande vid nämndens sammanträden.

Tidigare tyckte lagförfattarna att det kunde vara problem med distansledamöter. De skulle kunna var hotade och tvingade att säga vissa saker som inte övriga beslutsfattare kunde se. Men den synen har man kommit ifrån.

Nu är det inte bara att köra igång direkt med distansmöten, även om det finns möjlighet till det. Fullmäktige måste godkänna det hela först. Även om det finns möjlighet så kommer det förmodligen dröja mycket länge innan distansmöten genomförs i Askersund. Det måste till mycket teknik som kostar stora pengar. Tekniken finns inte på Folkets hus just nu, men kanske när nya skolan med kulturcentret byggs. Många tycker nog ändå det är trevligare att träffas personligen i debatterna. Och ibland bjuder kommunen på kaffe i Folkets hus.

Kommunsekreterare Johan Utter redogjorde för nyheterna vid senaste fullmäktige. Han informerad också om partistödet, som är till för att utbilda politikerna, ska kontrolleras hårdare. Fullmäktige ska besluta om årliga skriftliga redovisningar om hur partistödet har används. Stödet är till för att stärka den kommunala demokratin. Och då handlar det mycket om utbildning.

Från mina journalistår minns jag att ett mindre parti i Askersund som inte finns kvar längre, som delade upp partistödet bland ledamöterna i samband med nedläggningen. En del av pengarna hade inte använts till det som var meningen. Men det var för länge sedan. Sådant förekommer förstås inte nu.

Sammanfattningsvis verkar det som jag, Garvis, Kenth och Tony, inte behöver oroas för en tom fullmäktigesal ännu på några år. När det blir klart kanske det till och med finns möjlighet med distansåhörare.  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post1039