Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Ny Askersundsbok snart ute

Mars 2014Skapad av Ove Danielsson tor, mars 06, 2014 23:40:41

Fotograf Ulla-Britt Jonsson på Norra Bergen i Askersund har jobbat fram materialet till en ny bok om Askersund. Boken kommer ut i början av april. Bilderna illustrerar händelser i dagens Askersund. Några äldre klassiska svart-vita bilder finns också med.


Ulla-Britt har gett ut och medverkat i ett antal böcker tidigare. Hon har haft funderingar länge på att ge ut en Askersundsbok. Det skulle vara en lättläst bok med bra bilder, och en bok utan för mycket siffror och årtal. Och lagom dyr, en bok för allas plånbok. Riktigt när boksläppet blir av är ännu inte klart. Boken innehåller tio avsnitt.

Redaktör Joel Haugard gav ut en mycket faktaspäckad bok 1940 med namnet ”Askersundiana”. Den är gångbar fortfarande som en uppslagsbok för alla som vill veta något om gamla Askersund. En viktig bok. Men det har kommit till många nyheter i Askersund sedan 1940 och det speglas i den nya Askersundsboken.

Projektarbetet till den planerade boken har skett genom ett stöd av EU. Föreningen Gamla Askersund har stått bakom ansökan till EU. Kommunen kommer att köpa ett antal böcker för att använda som gåvor vid pensionsavgångar, avslutade anställningar, representation och vid andra lämpliga tillfällen. Boken kommer naturligtvis att också finnas till försäljning i stadens bokhandel och vid Turistbyrån.

Fotograf Ulla-Britt Jonsson

Nyligen kom det ut en bok i Lekeberg, ”Stil och kvalitet. När Klaessons möblerade världen” skriven av Rolf Jansson. Kostnaderna för den boken stod Lekebergs Sparbank i Fjugesta för. Vad jag hört är den boken i det närmaste slutsåld. Kanske något liknande kan ske i Askersund…

Hur kan jag då veta allt det här? Inte så konstigt. Har medverkat med texten till den kommande boken, även om det är lite knepigt att skriva om sig själv. Det är inte särskilt bekvämt, men nu är det som det är och jag kommer inte undan.  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post1043