Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Harald i Stadskvarn teknisk problemlösare

Mars 2014Skapad av Ove Danielsson sön, mars 09, 2014 18:18:24

Det kan vara jobbigt att hämta sin NA på morgonen om brevlådan sitter allt för långt från frukostbordet. Som i mitt fall. Regn, blåst och snö kan få den mest hårdhudade person att tveka för att få in sina nyheter. Men man gör det. Det har blivit en morgonritual som inte går att undvara för de flesta. Problemet med tidningen och posten löste vännen Harald Pettersson i Stadskvarn norr om Askersund på sitt eget finurliga sätt. Istället för att gå ut till vägen där postlådan satt, vevade han in lådan till huset med hjälp av en vajer. En enkel och fyndig konstruktion. Det fungerade innan posten började med ett antal postlådor samlade på ett ställe. Då kom det ingen post längre i Haralds unika låda.

Postlådan på väg in.

Harald som nu hunnit bli en bit upp i åren älskar att skruva, bygga om och konstruera nya tekniska apparater. För det mesta ägnar han sig åt lite större maskiner. En gång i tiden var Harald brobyggare. Han har själv varit ansvarig för tio olika brobyggen i Norrland, då han hade en egen firma i branschen. Harald var också med vid ett otal ombyggnader av glasugnarna vid Hammars glasbruk. Han byggde en lyftkran som passade just vid Hammars glasbruk. Kranen har han kvar ännu och varit till stor nytta för honom i olika projekt.

Problemet med mopeder som låter allt för högt löste Harald redan 1994. Han konstruerade då en helt ljudlös moped ihop med en kompis . Moppen drivs med batteri. Laddningen räcker ungefär i fyra mil. Själv tyckte jag det var lite konstigt när jag såg moppen första gången. Harald kom susande på sitt fordon helt ljudlöst.

När gamla systembolagets lager revs i Askersund på 80-talet, tog Harald hand om jobbet. Tror om ni vill, men den gamla lagerbyggnaden finns upplockat i skogen bakom Haralds hus. I dag används det gamla lagret till verkstad. Det var inte många som trodde att Harald skulle få användning av de stora betongblocken från systemet. Kullen där verkstaden ligger har Harald döpt om till ”Golanhöjden”.

Bilder på Systembolagets lager som har plockade ner och byggde upp igen hemma vid huset.
Bilderna kommer från Leif Linus arkiv


För ett antal år sedan byggde Harald en röd liten stuga som han tänkte placera på en kära. Enligt planerna skulle det bli ett rullande semesterhus att bo i. Tyvärr gick inte planerna i lås. Sjukdomar i familjen satte hinder i vägen för den rullande semesterdrömmen. När det gäller tekniska prylar och motorer är inget främmande för Harald i Stadskvarn.” Men så gick jag också ett extraår i Läggesta allmänna läroverk (Läggesta skola). Jag lärde mej mycket på det extraåret” berättade Harald skämtsamt för mej en gång.

Det senaste stora projektet Harald genomfört är att en pool på berget strax intill huset. Det är ett imponerande bygge. Bassängen är cirka 15 meter lång! Harald har sprängt jobbat och slitit. Och bada i bassängen har han också hunnit med .  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1044