Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Sveriges längsta lastbil

Mars 2014Skapad av Ove Danielsson fre, mars 14, 2014 09:04:18

Längre lastbilar kan ge lägre utsläpp kunde man läsa i en NA-artikel. I två år hade 32 meter lång lastbil på prov trafikerat E6 mellan Malmö och Göteborg. Bilen är sju meter längre än den i dag tillåtna längden och har visat sig vara miljöeffektiv. Utsläppet per gods är betydligt mindre än för en vanlig lastbil.
Långa lastbilar är dock inget nytt för askersundarna. För drygt 50 år sedan inhandlade ägarna till Askersundsverken, familjen Franzén, en lastbil av kolossalformat för frakt av oljefat ut i Sverige. Bilen med det långa släpet var på den tiden Sveriges längsta bil, just 32 meter. Den väckte stor sensation. Tidningarna skrev spaltmeter om fordonet.

Många askersundare har ännu inte glömt jättebilen. Och det är inte så konstigt. Nästan halva Askersund jobbade på Askersundsverken. Har man inte jobbat där själva, så är det alltid någon släkting som gjutit villapannor eller pressat oljefat på gamla ”verket” i Strandparken..

Bild:Kjell Johansson

Anledningen till att familjen Franzén köpte den stora bilen var inte så mycket för miljön. Järnvägen från Askersund till Lerbäck lades ned. En bil som kunde lasta lika mycket som en järnvägsvagn eller mera var nödvändigt. John-Axel Franzén hade bott och jobbat i Tyskland. Han hade sett stora bilar rulla fram på de tyska vägarna. John-Axel kom hem och började jobba i familjeföretaget. Han tog också fram ritningsförslag på hur bilen skulle se ut. Och vara konstruerad.

Det blev en Volvo. Ryds i Virserum ställde sedan i ordning bilen. Volvon rullade sedan tio år på den svenska vägarna. tid då Askersundsverken var igång med tillverkningen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1047