Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Skyltarna måste vara fina i Askersund

April 2014Skapad av Ove Danielsson ons, april 02, 2014 23:15:49

För ett antal år sedan bestämde sig de styrande i Askersund för att det skulle bli ordning och reda på skyltningen i stadskärnan. Inspirationskälla var den vackra staden Lund. Där fanns ett skyltprogram som stadens näringsidkare och fastighetsägare följde. Till punkt och pricka. Politikerna i Askersund ville ha samma ordning, men så långt nådde man aldrig. Skyltprogrammet kan betraktas som riktlinjer vid handläggning av skyltärenden. När frågan var uppe på tapeten var det många som vill få bort skrivningen riktlinjer. Samma visa är det med Bevarandeplanen. Men byggnadsnämnden har ändå kontroll på det hela, så askersundarna bör nog inte vara särskilt oroliga för att det ska dyka upp blinkande skyltar i stadskärnan.

Så här kunde det se ut i Askersund förr i tiden. Skyltarna hade olika modeller.

Askersunds stadskärna är av riksintresse för kulturmiljövård. Sedan 1993 finns ett bevarandeprogram för att säkerställa detta riksintresse. Förhoppningsvis tog man hänsyn till riksintresset när torget gjordes om. Vid den här tiden fanns det ett antal skräckskyltar i centrum. Det kommunen kunde göra vid det tillfället var att vädja till näringsidkarna att de skulle ersätta de färgrika skyltarna allt eftersom med mera passande reklam , till glädje både för askersundare och besökare. Det finns också inskrivet i programmet. Och det har blivit bättre . Tidigare fanns det stora färgsprakande skyltar som förstörde trähuset fasader. Och torgbilden.

Principen för skyltprogrammet var enkla och klara regler. Bland annat finns det inskrivet att skyltarna till färg och form skulle vara underordnade hus och gatumiljö. Onödig upprepning av budskapet tillåts inte heller. Vet inte riktigt hur man tänkte när det gäller det gamla stationshuset. Rikstäckande skyltprogram accepteras inte utan bearbetning. Den som vill sätta upp en skylt måste först begära bygglov. I det läget kan byggnadsnämnden styra det hela. Visst kan det bli en del bråk. Minns en pizzeriaägare för en del år sedan som inte vara nöjd med kommunens beslut. Pizzeriägaren överklagde beslutet men fick ge sig för kommunens åsikter om skyltar.

Vet inte hur det är i dag, men under en period skulle alla näringsidkare i centrum ha hängande skyltar. Det finns en uppsjö sådana i dag i centrala Askersund. Själv tycker jag det lite tråkigt med bara sådana skyltar. Så var det inte om man tittar på gamla bilder. Variationer är alltid att föredra. Det gäller i alla sammanhang.

Något som slår mej på gamla bilder är att de flesta affärsingångarna i Askersund låg i hörnen på husen. Har inte kläm på varför det är så, men det måste ha varit något byggnadstekniskt. Några finns kvar, men vid nybyggen ligger inte ingångarna på det sättet. Kanske chefen på Sydnärkes byggförvaltning, Ove Sahl, kan förklara…

Med egna bilder och med hjälp av gamla bilder från vännen Leif Larsson, har jag plockat med några bilder som illustrerar det hela.

OBS! Gå till na.se och Askersundsbloggen. Där finns ytterligare ett antal bilder

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1058