Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Nostalgimack i bryggerikällaren

April 2014Skapad av Ove Danielsson tis, april 08, 2014 09:32:33

I källaren på gamla Askersunds bryggeri finns sedan några dagar en bensinmack. Inte en Caltex-mack som fungerar på riktigt, utan en nostalgianläggning. Nästan allt som fanns i en bensinmack förr i tiden finns också i bryggerikällaren.
-Pappa Christer började så smått att samla gamla prylar och jag har fortsatt. Att det blev just Caltex-prylar var bara en tillfällighet. Mackanläggningen blev större än jag hade tänkt mej, men det har varit trevligt att jobba med bygget. Och många har ställt upp med prylar, berättar mannen bakom den nygamla macken, Klas Stjernström.

Sedan Askersunds bryggeri upphörde med sin verksamhet finns företaget GALFA i byggnaden. Företaget förser marknaden med galvaniserade och rostskyddade detaljer. Kunderna finns över hela Sverige. Klas Stjernström äger verksamheten i Askersund.

-Det finns stora utrymmen i stora byggnader som gamla bryggeriet. Källaren passar bra för mina samlingar. Jag ska också ställa ordning en monter med äldre prylar i byggnaden där ölet bryggdes en gång i tiden. Vill inte blanda ihop mackföremålen med mina andra samlingar, upplyser Klas.

Föremålen till källarmacken är hämtade från lite olika ställen. Dörren till macken kommer från Ahnérska huset som fanns i centrala Askersund. Förutom mackprylar har Klas samlat på sig ett antal gamla affärsskyltar från Askersund.

-Ska sätta upp skyltarna på en vägg i källaren, där vi som bor i huset ska ha våra förråd.


På fredag kväll är det lite privat invigning av Caltex-macken i bryggerikällaren för alla som bidragit med föremål. Varm korv står på menyn. Tidigare har det felaktigt stått att invigningen var för allmänheten. Det var fel.

OBS! PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN FINNS DET YTTERLIGARE ETT ANTAL BILDER FRÅN MACKEN. GÅ GÄRNA DIT OCH KOLLA.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1062