Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Sundsbrogatan återuppstår

Maj 2014Skapad av Ove Danielsson tis, maj 13, 2014 20:24:22

Förr i tiden tog Hagavägen vid där Sundsbrogatan slutade. Bytet av gatunamn skedde i närheten av där återvinningsstationen finns i dag. Där drog också järnvägen fram. Skiljelinjen var en järnvägsbom. Förmodligen var det Skyllberg-Lerbäck-Askersundsbanans enda järnvägsbom. Vad jag vet fanns det inte bommar på något annat ställe utmed banan.

När Sjöängsskolan byggdes ändrades vägarna. Då klipptes Sundsbrogatan av vid Ströms hörna och skolan. En ny sträckning drogs från busstationen ut mot Haga och då förlängdes också Hagavägen som den är i dag. Men nu är det nyordningar på gång. Sundsbrogatan är högaktuell igen. En del av Hagavägen försvinner och gamla Sundsbrogatan väcks upp igen. Allt blir som förr. Ett nytt kulturhus med skola ska ersätta Sjöängsskolan.

Sundsbrogatan på 50-talet

Vid gamla Hagavägen i närheten där badparkeringen finns i dag, låg förr Vagnfabriken. I en del av den byggnaden tillverkades bland annat kartor med leksaksverktyg och så kallade ”besparingsringar”. Folk var rädda om sina dyra guldringar och avvände till vardags istället de guldblänkande besparingsringarna.

När Sjöängsskolan byggdes blev det stridigheter om namnet. En politiker menade att namnet Sjöängsskolan var helt fel. Sundboskolan var politikerns förslag. Ett namn som gick långt tillbaka i Askersunds historia. Men majoriteten såg till att namnet blev Sjöängsskolan. Nu är namnfrågan aktuell igen. Ett antal personer jobbar nu med att få fram ett bra namn på den kommande skol-och kulturbyggnaden. En grannlaga uppgift. Kanske det är någon som sitter in med lösningen? Utsmyckning av lokalerna är en annan fråga som diskuteras.

Leif Linus har hjälpt till med bilder.

OBS! PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN FINNS FLERA BILDER  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1078