Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kor och cyklar på utställning i Askersund

Juni 2014Skapad av Ove Danielsson ons, juni 04, 2014 19:32:26

Kor och cyklar är temat på två utställningar i Askersund under sommaren. Lite udda, och intressanta utställningar.

Hembygdsföreningen satsar på temat cyklar i hembygdsgårdens konsthall. Utställningen öppnar efter midsommar. Ansvariga är utställningsgruppen med Alf Anneborg i spetsen. Till sin hjälp har de haft Leif Linus som plockat fram ett 50-tal bilder.

Nils Ede , IFK-cyklist på 20-talet

När det gäller cykel i Askersund handlar det mycket om Vätternrundan som gå in på knutarna. Den mest uppmärksammade cyklisten som trampat stadens gator är ”Stålfarfar” Håkansson. Han trampade lite på sidan om det stora Sverigeloppet på 50-talet. ”Stålfarfar” fick större rubriker än tävlingscyklisterna.

I början på 20-talet blomstrade cykelsporten under en kort period inom IFK Askersund. Nils Ede och tobakshandlare Tore Westlin var några av de aktiva. Ede fanns också med i IFK: styrelse. Föreningens förste ordförande Robert Högberg cyklade bland annat hem ett DM-tecken i början på 1900-talet då IFK var en filial till IFK i Örebro.

I Hamnmagasinets konsthall kommer det att handla om kor i alla typer av konstformer. För utställningen står Norra Vätterbygdens Konst-och kulturförening. Vernissage hålls den 11 juli. Det blir målningar, fotografier, texter, äldre bilder och annonser . För den senare delen står Leif Linus. Under åren som journalist har jag själv fotograferat ett stort antal kor. Det kan vara knepigt att få variation på det hela när det gäller kofotografering. Helt klart är dock att kor har mycket vackra ögon.
Peter Warga fick ta emot en medalj av kungen för sin mjölkproduktion. Året Var 1988.Ett av mina bästa fotominnen när det gäller kor är reportage på gården Mötet hos Peter Warga. Han fått en kungamedalj för sin fina mjölkproduktion. Peter tog på sig bästa kostymen, hängde på sin välförtjänta medalj och gick ut till korna i hagen för fotografering. Han var mycket stolt. Det var inte utan man blev lite rörd.

Föreningen Gamla Askersund kommer också göra en kulturinsats med att sätta upp ytterligare ett antal skyltar på gamla fina hus i Askersund. Det sker den 12 juni. Annars är det den 13 juni som är datum för stadens födelse. Föreningen klokt nog valt att en dag tidigare för sitt firande. Jazzfestivalen drar igång den 13 och då brukar det vara lite rörigt på stan. Texten till husskyltarna har tagits fram av Kenth Lundström, Bengt Tivelius, med hjälp av Leif Linus. Alla tillhör föreningsstyrelsen.


Leif Linus har ett finger med i alla sommarens utställningar

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1091