Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Marknadsplatsen som blev ett attraktivt koloniområde

Juni 2012Skapad av Ove Danielsson lör, juni 07, 2014 18:58:14

Askersunds gamla marknadsplats och koloniområde, Oxgropen, har genomgått en del förändringar genom åren. Och det fortsätter. Den första stugan har kommit på plats. Något helt nytt för området. En lite rödmålad redskapsbod.
Bild från koloniföreningens hemsida/blogg.

Förhoppningen på sikt är att kunna få uppföra ett antal dagstugor för odlarna. Inte några övernattningsstugor utan bara små enkla hus på max 15 kvadratmeter. Kommunen har inte sagt nej, men inte heller ja.

Centerpartisten Kerstin Svärd såg till att ordna fram EU-pengar till en satsning på Oxgropens koloniområde. Det måste tydligen till någon utifrån för att se möjligheterna. Som Kerstin från Dalarna. Intresset för odlingslotterna vid Oxgropen har ökat sedan det började hända saker på området. Det är ett fint skyltfönster för kommunen ut mot riksväg 50.

Under några år var ganska trist med alla igenväxta odlingslotter vid Oxgropen. Men nu sjuder det av liv i området. Och då ligger det ändå nära kyrkogården. 70 procent av svenska folket har möjlighet att odla i egen trädgård, vid sommarhuset, på balkongen eller altanen. En kolonilott är ett utmärkt alternativ för de som inte har någon annan plats att odla på.

Kerstin Svärd

Sammy från Sri Lanka är en duktig odlare

Tennisbanan som fanns där en gång i tiden ersattes med en garagebyggnad. Själva koloniområdet har dock varit ganska oförändrat. De senaste åren har området fått stå och förfalla. Några få odlare har kämpat med sina kolonilotter. Men nu växer det så det knakar igen.

Intresset för odlingslotterna vid Oxgropen har ökat sedan det började hända saker på området. Under några år har det varit ganska trist med alla igenväxta odlingslotter. 70 procent av svenska folket har möjlighet att odla i egen trädgård, vid sommarhuset, på balkongen eller altanen. En kolonilott är ett utmärkt alternativ för de som inte har någon annan plats att odla på.

Själv har jag en del erfarenhet från olika aktiviteter vid Oxgropen. När tennisbanan låg där kollad jag och en del andra grabbar på när folk spelade tennis. För att få en nyckel och komma in till banorna krävdes medlemskort i tennisklubben. Men det fick räcka med att titta. Det fanns inte pengar till medlemskort, så det fick bli fotboll och bandy.

Bild från 60-talet i Oxgropen

Som grabb minns jag också att zigenarfamiljer slog upp sitt läger i Oxgropen under några sommarveckor. Familjerna bjöd ofta på underhållning av olika slag och ibland något bröllop i veckan. Det var spännande både för oss grabbar och askersundarna i stort.

Men kommunernas mottagande av zigenarfamiljer på den var inte mycket att skryta med. Det viktigaste var att flytta familjerna till en annan stad så fort som möjligt. Kommunerna ville inte ha några sociala utgifter, som lite matvaror ibland. Förhoppningsvis har det blivit bättre på den punkten. Det kan inte ha varit trevligt att bli hunsade runt i Sverige och aldrig bli välkomna.

Jag har själv också haft en odlingslott i område ihop med min bror. En kompis till mej plöjde upp en bit som var helt igenväxt. En äldre dam hade lämnat den åt sitt öde många år tidigare. Men när vi var färdiga med grovarbetet och plockat bort alla stenar dök damen helt plötsligt upp och var mycket arg. Hon sa att det var ”skitaktigt” av oss att ta över kolonilotten. Men vi hade fått klartecken från församlingen som ägde just den biten. Damen finns inte i livet längre.

Min bror levde för sin kolonilott och fanns där så gott som varje dag. Han var en ordningsmänniska när det gällde lotten. Det var inte jag. Insåg ganska snart att allt skulle bli mycket finare om han fick ta hand om båda lotterna. Jag drog mej tillbaka. Hur som helst var det en rolig tid med mycket trevligt umgänge. Och det verkar fortsätta så.

En liten undra är dock hur många beslutsfattare som besökt Oxgropen. I fullmäktige pratas det ibland om miljön. Trots det kan jag få frågor från folk som styr med en undran om var Oxgropen ligger. Det är miljö på nära håll och stan är ändå inte stan så stor. Om den här bloggen betyder något och det finns läsare kan det bli rusning till kolonilotterna. Åtminstone för att titta på växtligheten. Och på den nya redskapsboden.

Leif Linus har bidragit med några bilder ur sitt arkiv.

Oxgropen som marknadsplats i slutet på 1800-taletOxgropen som tennisplan

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1092