Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersunds äldsta butik-Ståhlbergs

Juni 2014Skapad av Ove Danielsson tis, juni 17, 2014 14:33:54

Askersunds äldsta butik, Ståhlbergs Ur&Guld, firar i år sitt 130-årsjubileum med lite olika aktiviteter. Den 27 juni blir det festligheter i torgparken bland annat med musik av blåsare från Spickblecket i Skyllberg.

Ägare till butiken i dag är Jan Otterborn. Han kom till butiken som urmakare 1973.

Jan Otterborn i sin verkstad

-Att det blev just Askersund var en tillfällighet. Den ordinarie urmakaren var sjukskriven och jag fick jobbet som ersättare. Jag blev kvar och det har jag aldrig ångrat1986 tog jag över butiken av Göta Andersson, som hade varit ägare sedan 1953, berättar Jan.

I Jans släkt är traditionen inom urmakaryrket lång. Många i släkten har varit urmakare.

-Det är ett yrke som förändrats och det är bara att hänga med i utvecklingen. Nu för tiden är det mest batteribyten. Men jag lagar fortfarande också en del äldre väggur. Det finns inte så många urmakare kvar från den gamla stammen, upplyser Jan.

Kännemärket för Ståhlbergs uraffär under alla år har varit det jättelika fickuret på väggen över butiken. Det är ett minnesmärke lika känt som smeden på rådhustaket I Askersund finns också den exakta tiden. Det är nämligen så att tidsmeridianen går just genom Askersunds kommun. En uppmaning till alla som kommer till Askersund är att ställa in klockorna. Då blir det helt rätt.

Grundare till butiken i Askersund 1884 var bröderna Carl och Frans Ståhlberg. Frans drog dock snart vidare. På den tiden sålde Ståhlbergs också cyklar och symaskiner. Har fått annonser av vännen Leif Linus som visar att Ståhlberg också sålde bilar. Det märkliga är att butiken bara haft tre ägare under 130 år. Något som måste vara ganska ovanligt.

Jan tänker fortsätta med sin butik ännu ett antal år, trots att han uppnått pensionsålder. Det är om inte annat ett krav från kunderna.

-Tror aldrig att jag skulle kunna sitta stil hemma i huset i Hammar och bara vänta på posten varje dag. Kontakten med människor är viktigt för mej, tillägger urmakare Otterborn.

Guldsmedsbutiker är ofta drabbade av rån. Jan har råkat ut för det vid ett tillfälle för några år sedan. Han blev bunden, misshandlad och hotad med kniv. Jan fick inga större fysiska skador, men chockades.

-Jag har kommit över det nu. Det svåra har varit att förhandla med försäkringsbolagen, tillägger han.


Carl Ståhlberg startade butiken ihop med sin bror.

Göta Andersson ägde butiken mellan 1953-1986
Jan Otterborn tog över 1986. Klockan på väggen har hängt med hela tiden, även om den har hängt på olika ställen utanför butiken. Men det har varit av praktiska skälPersonligen tycker jag att turistnäringen borde göra mer av att den exakta tiden finns i Askersunds kommun. Tidsmeridianen går genom kommunen. Har föreslagit några gånger att man borde placera ut en bänk i torgparken med information och där folk kunde ställa sina klockor. I närheten finns Ståhlbergs Ur&Guld. Ägaren av butiken-Jan Otterborn -ordnar säkert till det praktiska med den exakta tiden. Tycker det är en udda grej som turistnäringen borde nappa på. Men det kanske är bara jag som tycker det? När jag tänker efter vet jag ytterligare som tycker idén är bra. Men han bor i Stockholm.  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1097