Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Skräpplats som blev populär citycamping i Askersund

Juli 2014Skapad av Ove Danielsson tor, juli 03, 2014 10:10:41

Stapelängen nedanför Landskyrkan har blivit ett mycket populärt ställe för husbilsturister. Det är fullparkerat nästan jämnt. Men så har också platsen korats till den bästa husbilscampingen i Sverige. Inga dåliga grejer. Det är väl bara asfaltering, eller plattläggning som saknas.

Stapelängens camping ligger också perfekt till. Nära till allt, restauranger, butiker och kyrkan om det skulle vara så. De flesta i husbilarna väljer dock att grilla sin mat själva och bara njuta av den vackra utsikten mot sjön och hamnområdet. Brukar själv gå igen området ibland och känner doften från god mat. Blir hungrig varje gång jag går där och känner lukten av flintastek och allt vad det kan vara på grillarna. I området finns också en populär gästhamn och servering.

Stapelängen är ett område som verkligen har förändrats. Förr låg där timmer i långa rader som skulle lastas på båtar. Det var en stor arbetsplats. På området fanns också en isdös där fiskhandlaren och hotellet hämtade sin is som sågats upp strax intill. Is var viktig för båda näringarna, till fisken och till punschen. De flesta tror att namnet Stapelängen kommer just från alla vedstaplarna, men så är det inte enligt historiker. Tidigare fanns en klockstapel ovanför området vid kyrkan. Därifrån kommer namnet.I början av 70-talet var Stapelängen något av en avstjälpningsplats. Rena skamfläcken. Det hade blivit en avstjälpningsplats för diverse transportpallar, båtvrak, trailers, redskap, bildäck, bockar och allehanda skräp. Det såg helt enkelt för jäkligt ut. Mannen bakom förändringen och att skräpet kördes bort och de gamla skruttiga bodar revs var kds-politikern Magnus Elf. Han hade agerat flera gånger utan att ha fått svar, men till slut skrev han en interpellation som ansvariga tvingades svara på. Magnus som värnade om sin stad och det vackra. Han ville skapa en parkanläggning med soffor många vackra blommor.

Bild från 1971 från Stapelängen. Magnus Elf var bedrövad över vad han såg.

Magnus hade också synpunkter på hur det såg ut vid stränderna runt Sundsängen och Haga i slutet av 60-talet. Tror att Magnus är ganska nöjd i dag om han tar sig en promenad. Kanske det inte blev exakt som han ville, men nästan.

Leif Linus har hjälpt till med äldre bilder.

OBS! DET FINNS FLERA BILDER PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN.KOLLA GÄRNA DÄR  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1104