Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Apropå vargar i Askersundstrakten

Augusti 2014Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 13, 2014 14:02:36

Diskussioner om vargens vara eller inte pågår ständigt. Själv är jag helt novis på området. Det närmaste jag kommit en varg är på Skansen i Stockholm och sagan om Rödluvan. Vapen och jakt har aldrig riktigt varit min grej. Däremot vill jag berätta om när den senaste vargen sköts i Askersundstrakten.

Året när den senaste vargen sköts i Askersundstrakten var 1854 och det skedde i Stora Forsa. Johan Danielsson i Stora Forsa berättade det en gång. Nej han är inte släkt med mej. Johns pappa hade berättat om händelsen. Pappan och broder var ute och jagade på nyårsafton 1854. Vargen tog då två hundar för Danielssons. Dagen därpå, på nyårsdagen, blev det vargskall. Befolkningen samlades med trummor och andra instrument för att föra oväsen. Sedan drev de vargarna mot ett nät. Det var två vargar, den ena kom igenom nätet och klarade sig. Den sköts senare långt norr ut. Den andra vargen lyckades Forsaborna avliva. Det var den senaste som sköts i trakten, berättade Johan.

Syskonen Agda och Johan bodde i en stuga alldeles vid handeln i Stora Forsa, strax intill åkanten med utsikt över Vättern. Förutom den om vargen hade Johan många andra minnen. Han berättade om den hatade masugnen i trakten, där varje hemmansägare fick arbeta med sin dräng minst en vecka per år utan betalning. Ugnen ägdes av byallmänningen. Malmen kom från Småland, men smålänningarna skickade alltid den sämsta malmen till Stora Forsa. Veden fick bönderna bidra med själva och det gick åt mycket ved. Nästan allt som bönderna han med att hugga. Den färdiga malmen fraktades sedan till Bona. 1834 lades ugnen ned, till allas glädje. Det är inte varje dag folk gläds åt industrinedläggelse.

På lördagskvällarna roade Johan sig bort i backen, med en livs levande fiolspelare i sällskap. Och han spelade ”hjärtans vackert” upplyste Johan. Ibland gick Johan och andra ungdomar till Medevi brunn för att titta när herrskapen dansade. Men det var en bit att gå dit, drygt en halvmil. Cyklar saknades på den tiden.

Stugan som Johan och Agda bodde i hade han byggt tillsammans med en dräng. Johan var mycket nöjd med att ha byggt stugan helt själv, bara med lite hjälp. Till och med fönsterkarmarna var ett hemmabygge.

Johan berättade vidare hur hans far hade kört en man som fått ett bockben i halsen till lasarettet i Örebro med häst. Fem timmar tog färden och det var en verklig prestation på den tiden. Och det kan man förstå, det rör sig ändå om sju mil. Fram till 1895 användes oxar på gården. Det gick lite trögare, men Johan hade kommit på ett knep för att få lite fart på oxarna. Han sjöng en stump för dem och då gick det mycket lättare. Med musik går allt lättare, till och med för oxar.
  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1124