Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Här hoppar inga halta skräddare från Askersund

Augusti 2014Skapad av Ove Danielsson tor, augusti 21, 2014 16:42:57

”Här hoppar inga halta skräddare från Askersund”. Så lyder ett talesätt som på 50-talet användes i Lund. Jag har aldrig hört uttrycket tidigare, men enligt en artikel på DN:s sida Namn och Nytt, var det så. En person hade skrivit in och berättat. Har bara hört ”Här hoppar inga halt löss”. I Västergötland sa man ”här hoppar inga halta höns”

Det har pågått lite diskussioner på Namn och Nytt om uttrycket ”haltande skomakare” och ”haltande skräddare”. Någon hade letat på google efter ”haltande skräddare” men bara hitta ”haltande skomakare”.

Redaktören på DN har en tänkbar förklaring när det gäller skräddarna. De satt med benen i kors och sydde och riskerade därför att få problem med benen. En teori är att skräddaren byttes ut mot skomakaren, när man fick kännedom om vilka arbetsskador yrket kunde förorsaka. Man ville inte vara elak mot någon som hade ont.

DN-redaktörn tycker att frågan borde utredas och vad den egentliga betydelsen för uttrycket är. Förmodligen har det inte så mycket med skräddare och skomakare att göra. Det har säkert haft en djupare mening. Redaktören frågar sig liksom jag vad i hela friden det har med Askersund att göra. Men så var det inte Lund på 50-talet.

Gammal annons i Askersunds-Tidning som Leif Linus letat fram.

Kanske någon askersundare sitter inne med lösning ? Ska också säga att det var vännen Stefan Månsson i Haga som tipsade mej om DN-artikeln. Jag hade missat den. Stefan och jag väntar nu på svaret och kopplingen till Askersund.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1129