Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Tingshuset räddades från rivning

Augusti 2014Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 25, 2014 16:42:08I krönet på Stadsbacken finns den ståtliga tegelbyggnaden som en gång i tiden användes som Tingshus. Huset byggdes som privatbostad, men användes senare till flickpensionen Fleur. När Tingshusperioden var över byggde Askersudsbostäder (Stiftelsen Askersundsbostäder) om tegelbyggnaden till hyresbostäder. Men det var inte självklart.I början på 70-talet var det aktuellt att riva den gamla fina byggnaden, som i dag är en prydnad för hela området. Som tur var stoppades rivningsplanerna. Hyreshusen på kvarteret Prästgården skulle byggas. I dag allmänt kallat för Tingshusområdet. Planen medgav en rivning av Tingshuset för att ge plats åt en hyresfastighet med 12 lägenheter.

Att huset står kvar kan nog askersundarna tacka dåvarande länsbostadsdirektören Eric Samuelsson för. Han menade att huset skulle kunna bli ett trevligt inslag i den nya miljön med hyreshus. Direktören vill också att det röda teglet på huset pustats över till en ljusare färg. På den tiden vägde direktörers ord mycket tungt.

Tingshuset var mycket nedslitet i början av 70-talet. Ansvariga inom Stiftelsen menade att en ombyggnad skulle bli allt för dyr i förhållande till antal lägenheter. Det hela ledde till som det brukar göra i sådana här sammanhang till en utredning. Som i sin tur ledde till att tegelhuset blev kvar.

Kände stadsplaneraren och fastighetsdirektören Axel Dahlberg hade åsikter om planeringen. Inom branschen var han en verklig höjdare. En verklig tung röst i debatten. Han hade arbetade för Stockholms stad. Där hade han gjort betydande insatser för småhusbebyggelse. Dahlbergs verksamhet var helt knuten till trädgårdsstäderna i Bromma och Brännkyrka, där han skötte stadsplaneringen.

Axel Dahlberg

Norströmsgatan 1860-talet.Till höger på bilden där IOGT finns i dag arbetade Dahlbergs morfar som apotekare

Dahlberg bodde i Askersund på ålderns höst. Han hade anknytning till Askersund genom sin morfar som hade varit apotekare i staden. Hustruns far hade vidare varit komminister i landsförsamlingen.

Dahlberg ville att Tingshusområdet skulle bebyggas med radhus. Han menade att höghus var en styggelse. I höghus skapas lägenheter men inte hem. Dahlberg menade att höghus var en arkitektonisk avart som senare tids barn kommer att skämmas för. Nu blev inte husen i Tingshusområdet så höga. Något som säkert skulle ha glatt radhusälskaren Dahlberg.

Bilden från 1969 då Tingshusområdet skulle bebyggas

I Bevarandeplanen för Askersund stad som kom ut 1993 kan man läsa att Tingshuset uppfördes 1908. Men jag har ett vykort med huset stämplat 1901. Något att grunna på för forskare och intresserade. Någon kanske sitter inne med svaret..  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1132