Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Städveckan blev ingen succe

September 2014Skapad av Ove Danielsson mån, september 29, 2014 19:16:27

Den här texten gick i NA:s papperstidning måndag, men utan bilder.

----------------------------------------------

Föreningar och organisationer bjuder ibland in till städdagar. Ofta handlar det om att städa upp diken utmed våra stora vägar. Det handlar om miljövård i vardagen. Nu gäller det bland annat att städa upp efter valet och all dess reklam. Ofta kommer folk och ställer upp. Annat var det förr innan miljöfrågorna hade hamnat i blickfånget på allvar.

I början på 70-talet ordnade Askersunds kommun städveckor. Höjdpunkten på det hela var avslutningen på veckan med samling på torget för alla intresserade av miljövård. Städveckorna blev inte den succé som dåvarande hälsovårdsnämnden hade räknat. Man skulle istället kunna tala om ett fullständigt fiasko.

Vid stora finalen med samling på torget kom endast fem personer. Och samma skrala resultat var det året innan. Hälsovårdsnämnden hade begärt städ hos 45 föreningar. Endast två anmälde sitt intresse. En av dessa fick dock förhinder i sista minuten.

Hälsovårdsinspektör Svarc var mycket besviken. Han menade att askersundarna inte verkade ha det minsta intresse för miljövård. Och det ändå med tanke på att nedskräpningen hade ökat stort. Det dåliga intresset från askersundarna blev också slutet på städveckorna. Enligt hälsovårdsmyndigheten i Askersund fanns det ingen mening med speciella veckor för städning längre. Ingen brydde sig.

I ytterområdena var dock intresset större på den här tiden. I Olshammar hade en person på eget initiativ startat en städkampanj med ett strålande resultat. I Hammar, Åmmeberg och Zinkgruvan, gick också insamlingen mycket bra. I Åmmeberg fick man ihop 318 säckar med skräp år 1970. Det ska jämföras med 53 i Askersund. Vet inte hur stora säckarna var, det står inte något om det i protokoll.

Lasse Pettersson

Lasse och jag löste många frågor och problem vid våra samtal på i torgparken.

Tänk vad synen på miljö ändå har förändrats. Kanske det är dags att ordna städveckor igen. Och jag tror att det kommer flera än fem personer. I centrala Askersund är Lasse Pettersson intimt förknippad med sophanteringen. Han är pensionär sedan något år tillbaka. När han jobbade fanns han ständigt i farten i centrala Askersund med sin kärra och klyka att plocka papper med. Andra har tagit över och sköter renhållningen på sitt sätt. Lasse fanns bland folk hela tiden. En trevlig man med ett gott humör. I sommar har han gjort comeback under några semesterveckor. Allt var då sig likt. Det tyckte askersundarna var trevligt, därmed inget ont sagt om de som jobbar i dag, men Lasse var och är en profil.  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1155