Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Planer på ett nytt äldreboende

Oktober 2014Skapad av Ove Danielsson tor, oktober 02, 2014 23:30:03

Diskussioner om ett nytt praktiskt äldreboende i Askersund, är något politiker talar om, men ännu verkar det vara en bit kvar till ett nytt boende finns på plats. Som alltid handlar det om pengar.

Som gammal journalist minns jag diskussionerna när det nuvarande Norra Bergens äldreboende i Askersund skulle byggas. Det gick inte spikrakt den gången heller. Norrbergahemmet var namnet vid invigningen 1973 och var då ett av de största investeringsobjekt som gjorts i Askersund någonsin vid den tiden. Det rörde sig om cirka 7 miljoner kronor. I summan ingick också en ledningscentral för civilförsvaret som kostade runt 360 000 kronor.

Det gamla ålderdomshemmet som låg i samma område som det nuvarande äldreboendet revs. De som bodde där fick flytta till gamla kommunalhuset i Hammar under byggtiden. Minns att lyckan var stor när de gamla fick flytta tillbaka till ett modernt boende i Askersund. Därmed inget ont sagt om Hammar. Askersunds ”egen” fotograf Kjell Johansson, dokumenterade rivningen av gamla Norrbergahemmet. Bilder som jag fått ta del av. Kjell äger en bildskatt.


Norrbergahemmet.
Bilder:Kjell Johansson

Nyheter som eget rum med bad var stort på den tiden, liksom uttag för radio och TV. Andra saker som kommunen framhöll i lokalerna var läkarmottagning, fotvård och bibliotek. Sällskapsrum och matsal, var andra viktiga saker. Köket fanns då som nu i källarregionen. Åldringar med bil erbjöds till och med en p-plats. Hyresgästerna skull i stort sett sköta sig själva. På den tiden verkade det på beslutsfattarna som att hyresgästerna aldrig skulle bli äldre och drabbas av sjukdomar. Huset byggdes så. Men vårdbehoven skulle öka och det som gällde från början kunde inte följas.

Norra Bergens äldreboende byggdes om efter ett antal år så att det blev duschmöjligheter på varje rum. Tidigare hade personalen fått tagit med hyresgästerna till källaren för bad. Det blev några färre rum, men personal och de boende fick det mera lättarbetet. Vid den här tiden hade varje boende ett eget hyreskontrakt. Minns att det ställde till problem för ansvariga. De kunde inte flytta hyresgästerna till andra avdelningar utan medgivande. Men det var kommunen själva som såg till att de boende fick egna kontrakt. Det hade med statliga bidrag att göra. Det var mera ”lönsamt” för kommunen med egna kontrakt, men som senare försvårade arbetet för ansvariga för omsorgen.

I samband med uppförandet av Norra Bergens äldreboende (det var namnet då) lades Finntorps ålderdomshem väster om staden ned. Det hade funnits i 50 år. Ålderdomshemmet fanns tidigt i Askersunds by, men brann ner till grunden i april 1920. Byggnaden i Finntorp uppfördes 1921 och fick ersätta den gamla i ”byn”. I byggnaden på Finntorp hängde två porträtt, ett på brukspatron Albert Cassel, Stjernsund och ett brukspatron Arvid Bäckgren, Dohnafors. Och det fanns en orsak till det. De båda hade gett kommunen stöd i det svåra läget när byggnaden i Askersunds by, brann ned. Cassel donerade Finntorps gård och Bäckgren virke till från Dohnafors sågverk. Senare donerades Cassel också skogsfastigheten Kryddängsmon till sockna som det hette på den tiden. Kommunen arrenderade ut lantbruket fram till försäljningen 1973. I den Casselska donationen fanns inskrivet att skogen vid Finntorp skulle ge ved till uppvärmningen av Landskyrkan. När vedeldningen övergavs fick kommunen betala för den elektriska uppvärmningen. Så fungerar det inte längre. Församlingen och kommunen har löst vedfrågan på ett modernt och praktiskt sätt genom en uppgörelse.

När ålderdomshemmet, eller fattiggården som det hette på den tiden, fanns i Askersunds by.Vid Finntorps ålderdomshem bodde många gamlingar i samma rum, som det ofta var på den tiden i sådana byggnader. ”Fattighuset” var en annan benämning i folkmun. Något som de gamla absolut inte vill till. Har läst om när Finntorps ålderdomshem fick TV. Ledamöter från socialnämnden fanns på plats med den nya apparaten. En fantastisks upplevelse för de gamla. Något utöver det vanliga.

När TV:en kom till Finntorp

1973-Finntorp ute till försäljning.


Förhoppningsvis kommer det att byggas ett nytt modernt äldreboende, till skillnad från Norra Bergens äldreboende med långa smala korridorer och byggnader i flera våningar. Men så byggdes det på den tiden. Nybygget kan gärna ligga centralt med närhet till service och bibliotek. Tänker på mej själv. Jag är inte där ännu, men visst vill jag ha när till böcker, bio och trevliga utställningar när det är dags.  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post1156