Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Smeknamn

Oktober 2014Skapad av Ove Danielsson mån, oktober 13, 2014 10:29:40

Från NA:s papperstidning den 13 oktober. Alla kanske inte har tidningen så därför går den också på min blogg. Med lite bilder.

____________________________________

Hur många i Askersund och idrottsvärlden känner till Bertil Gustavsson. Inte många törs jag lova. Men frågar man efter ”Garvis” Gustavsson, vet nästan alla vem det är. Bandyspelare och ledare inom IFK. ”Garvis” själv reagerar inte längre när någon ropar Bertil. Då brukar han vända sig om och undra vad som är på gång. Så inarbetat är det smeknamnet. Och han tycker bra om sitt extranamn.

Garvis Gustavsson i sina glans dagar som bandyspelare

Krönikan ska handla lite om smeknamn. En del är riktig fyndiga och bra, medan andra bara är elaka. Bertil fick sitt smeknamn när han var juniorspelare i fotbollslaget. Han minns inte själv hur det gick till. En av Sveriges stora fotbollsidoler på 40-talet var AIK:aren Henry ”Garvis” Carlsson. Efter honom finns det massor av ”Garvis” i Idrotts-Sverige.

Den ”riktige” Henry-”Garvis” fick också ärva sitt namn efter en äldre spelare i Falköping där han började sin karriär. Många har påstått att Henrys pappa var garvare, därav namnet. Men så var det inte. Det var den äldre spelaren i Falköping som hade en pappa som var garvare.

För några veckor sedan delades ”Årets eldsjälspris” ut i Askersund. Det gick till IFK:s ledarpar Petra Gustavsson och Anders ”Sillen” Hansson. Frågan man efter Anders är det ingen som reagerar, men ”Sillen” känner alla. Hur fick han då sitt smeknamn? Det har i alla fall inget med sill och vatten att göra. Själv har han berättar för mej att alla i hans skolklass hade smeknamn, men Anders minns inte när han fick sitt. Han kallades ett tag för ”Lill-Anders” och sedan ”Lillen”. Teorin är att det blev en namnglidning till ”Sillen”. Numera är det bara mamma Margit som använder ”Sillens” riktiga namn.

Anders Sillen Hansson. Årets eldsjäl i Askersund

Inom idrotten har det varit vanligt med smeknamn som, ”Skjorta”, ”Hambo”, ”Masken”, ”Timpa”, för att nu nämna några. Lennart ”Nacka” Skoglund är en av de mest kända och mest populära spelare som Sverige har haft. Pratade med ”Nackas” bror Karl-Evert för en tid sedan om broderns extranamn. Han bär för övrigt själv smeknamnet ”Ya”. Och det kommer från honom själv. Han kunde inte säga Karl-Evert och förklarade på skarparen att namnet var ”Ya”. Hur brodern fick sitt namn har det gått många historier om. Det står olika i nästan varje bok. Men ”Ya” vet. Äldste brodern Georg spelade i Nacka SK. Ofta hade han med Lennart till matcherna på pakethållaren. Enligt ”Ya” satt Lennart och skrek och hejade på Nacka hela tiden. Det ledde också till smeknamnet.

Henry Garvis Carlssons bok "Raka spåret".
Bild på Nacka från ett skivomslag

Själv fick jag alltid heta ”Ove skrivare” av Bosse Svensson på Askersundsbostäder. Ett ganska passande namn.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1162