Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Intressant fullmäktige

Oktober 2014Skapad av Ove Danielsson sön, oktober 26, 2014 17:36:35

Bloggen var införd i NA:s papperstidning den 26 oktober. Alla har ju inte tidningen så därför får den också gå på hemsidan med lite fördröjning.

________________________________________

Snart är det dags för årets stora händelser i Askersunds fullmäktige. Det ska tas beslut om skattesats och budget. Ska bli verkligt spännande att följa för mej, ”Garvis” och Kenth i Folkets hus. Kanske det kommer några fler också vid sådana viktiga beslut. Vem vet…

I år blir det extra knepigt. Det verkar behövas 10 -12 miljoner kronor för att kunna behålla nuvarande standard inom omsorg och skola. Majoriteten har förslagit en skattehöjning på 60 öre, medan oppositionen skulle titta på om det fanns andra lösningar än skattehöjningar att få in pengar på. Intressanta frågor att följa.

Tågordningen i fullmäktige är nu att man tar skattesatsen vid ett tillfälle och budgeten vid ett annat. Personligen tycker jag det är två ärenden som hör ihop och borde köras samtidigt. Nu blir det beslut om en skattehöjning av majoriteten vid ett fullmäktige och sedan blir debatt i nästa fullmäktige om alternativen till en skattehöjning vad jag kan förstå.

Senare i år blir det också ett fullmäktige om val till nämnder och styrelser. Redan nu finns det beslut mellan partierna om vilka som sak samverka den kommande valperioden. Huvudsaken är väl ändå att politikerna har respekt för valresultatet och att det kommer avspeglas i uppgörelserna. Ibland brukar det inte bli så till folks besvikelse. Det är farligt för politikerna att göra upp om allt för mycket bakom stängda dörrar. Folk kan tröttna på att rösta.

Själv har jag erfarenhet som journalist både från besvärliga budgetbeslut och val till nämnder. Förr åkte politikerna i Askersund till Åkerby kursgård för att prata budget och för att få vara ifred. Det retade Johannes Kjerrström, ledare för ett missnöjesparti. Han menade att politikerna som reste bort inte kom fram till något, medan han hemma vid köksbordet på en kvart kommit fram till en skattesänkning på fem kronor. Som journalist undrade jag om det verkligen var seriöst och hur han kommit fram till det resultat. Han hade med en rödpenna strukit bort biblioteket, barnomsorgen, och stora delar på skolans område. Och han argumenterade också för sitt förslag, naturligtvis inför för döva öron.

Vid något tillfälle satt jag också till elvatiden på kvällen vid val till nämnder och styrelser. Kjerrström och hans kamrater begärde sluten röstning. Och det tog tid. Det blev inte färdigt den kvällen, utan man fick fortsätta med ytterligare ett möte. Men det var då det.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1169