Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

"Askersundssonen" Oliver Nelson

November 2014Skapad av Ove Danielsson fre, november 07, 2014 19:31:06

Idrott, konst och musik har ofta satt Askersund på Sveriges karta. Insatser som inte kostat kommunen särskilt många kronor med tanke på vad man fått tillbaka i reklamvärde. Bandyn, fri idrotten, skridskosporten, skytte, motorsport, konsten och musikarrangemang av olika slag har satt sina spår ute i landet. Askersunds egen sångartist, Bertil Boo, missade aldrig ett tillfälle att göra reklam för staden bara för att nämna något.

Oliver Nelson
Bild från Olivers Facebooksida

Just nu är det enduroföraren Oliver Nelson som är mest i ropet av askersundarna. Han är ute i världen och tävlar med landslaget. Oliver kanske inte är så känd på hemmaplan, men omskriven i motorvärlden. Han tävlar för Tibro MK. Tidningarna skriver ofta ”Askersundssonen” i sina referat. Det är bara att tacka och ta emot för turistnäringen. Förhoppningsvis får han någon form av stöd från hemkommunen. Minns när Åsbroskytten Lars Ivarsson skulle till OS i Moskva. Han tog med turistreklam. Kanske var det någon ryss eller någon skytt som blev intresserad av Askersund tack vare Lars insats….

Det går alltid att spekulera i vem som varit den mest framgångsrika idrottsman från Askersund genom tiderna. Meningarna är delade. Förmodligen är det tyngdlyftaren Gunnar Högberg. Och då tänker jag på medaljer och titlar. Som ung flyttade Gunnar till Stockholm och hans klubb blev Stockholms Atletklubb. Men gästade sin barndomsstad ofta under sommarmånaderna. Själv träffade jag Gunnar och hans bror när de gästade ”Tryckar-Harry” Andersson. Vid besöken i Askersund bodde bröderna Högberg i ett hus på Harrys gård vid Norströmsgatan. De var kamrater sedan barndomen och kunde verkligen berätta minnen. I Askersund förstod man aldrig riktigt hur stor Gunnar var som lyftare. Han är den ende från stan som hamnat på baksidan av gamla Rekord-Magasinet. Bara det…

Gunnar lyfte hem ett mycket stort antal SM-tecken. Det är oklart för mej hur många det blev under hans långa lyftarkarriär. Men säkert runt 20. Gunnar tog flera Nordiska mästerskap. Han var också svensk och nordisk rekordhållare. Vidare deltog han i ett antal landskamper och ett VM. Gunnar var fjäderviktare och när han fick sitt stora genombrott 1938 var konkurrens i den klassen mycket hård. Specialgrenen var enarmslyft, som försvann från mästerskapen i början av 50-talet. Pressen började då skriva om att han var ett stort svenskt medaljhopp i OS i Japan 1940. Nu blev det aldrig något OS. Kriget kom emellan.

”Julle” som han kallades var född och uppväxt i Askersund. Innan han lämnade Askersund var han anställd vid Konsum. Senare blev han fotograf. Han började lite smått att lyfta i Askersund. IFK hade då en mycket framgångsrik tyngdlyftningssektion. I dag är det nog inte många som minns Gunnar i hans gamla hemstad. Kanske några äldre personer?Enligt tidningsartiklar var han en skräck för Askersunds invånare som grabb. Rackartygen var legio. Bland annat stack han ofta hål på cykeldäck för att sedan tjäna 50 öre genom att laga det igen. Inte många trodde det skulle bli något av Gunnar, men han visade belackarna något annat. Efter något år i Amerika startade han egen firma med en större affär i Stockholm inom foto-och leksaksbranschen.

Oliver Nelson är ung, så han har stora chanser att toppa listan och passera tyngdlyftare Högberg vad det lider.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1177