Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

När Rickey Bruch var tomte

November 2014Skapad av Ove Danielsson mån, november 10, 2014 09:12:27

Bloggen var införd som en krönika i NA:s papperstidning i söndags. Alla kanske inte alla har papperstidningen därför kör jag den också här.

____________________________________

Tidningarnas annonssidor på helgerna börjar nu fyllas med julbordserbjudanden. Det finns julbord i nästan alla prislägen. Och på en del ställen erbjuds också levande musik med inslag av tomtar och lucior. Tycker det är tidigt att börja tänka på julbord, men kampen om matgästerna har hårdnat. Det gäller förmodligen att vara ute i tid för att få bokningar. Annars äter folk skinka och Janssons frestelse hos någon annan.

Många företag bjuder också sina anställda på julbord. En fin tradition som bör hållas vid liv, säger jag som sällan blivit bjuden. Men jag har plåtat och skrivit om många julbjudningar. Och det såg trevligt ut för det mesta. Klart att det fanns tillfällen där någon lallade omkring bland sill och rödkål efter för många snapsar, eller att någon kom med den ”skrämmande” upplysningen om att det fattades något på det dignande julbordet.

Själv har jag varit med om att ordna fram en hemlig tomte till en av driftige ICA-handlare Sven-Olof ”Soja” Johanssons julfester för personalen. Han ordnade alltid med en hemlig tomte som personalen sedan fick gissa på vem det var under masken. Jag skulle in och lyssna på ett föredrag i Örebro som det trevliga idrottssällskapet i länet hade ordnat. Gäst på mötet var diskjätten Rickey Bruch. ”Soja” bad mej fråga Rickey om inte han kunde komma till Askersund. Sagt och gjort. Och det var inga problem. Han var villig att resa upp från Skåne. ”Hämta mej vid stationen i Hallsberg”, var uppmaningen.

Det tog lite tid innan mannan bakom tomtemasken avslöjades den här eftermiddagen kan jag avslöja. Vid den här tiden hade friidrottsstjärnan Bruch lämnat pillren som byggde muskler, nu var det bara hälsopreparat som gällde. ”Häng med in på hotellrummet Ove ska jag visa dej” sa han efter sin insats som tomte. Rummet var fyllt av kartonger med hälsopiller. Och det tog timmar innan han hade förklarat nyttan med allt. En färgstark person som gav mej sin bok ”Gladiatorenas kamp” och ett ovanligt tomteminne.

Några gånger var jag också ute med farkosten Motala Express för att föreviga deras julbjudningar. Vid ett tillfälle kunde inte ”expressen” gå ut mer än några meter från kajen i Askersund. Isen var för tjock. Men motorerna gick för att få upp den rätta stämningen och hålla värmen ombord. När vi klev av båten förklarade en man för mej att det hade varit en underbar sjöresa. Han hade inte märkt att vi var kvar vid kajen. Men vad gjorde det maten var god och det fanns mycket gott att dricka.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1179