Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersunds stadsvapen kunde ha blivit en grosshandlare

November 2014Skapad av Ove Danielsson ons, november 12, 2014 15:15:17
Föreställer Askersunds stadsvapen en smed, eller är det en gruvarbetare? Därom tvistade forskare i början på 70-talet. Enligt dessa ger inte bilden rättvisa åt smedjobbet. Men det berodde nog mera på den som tecknat stadsvapnet, än själv iden med smeden. För det skulle vara en smed. Egentligen borde det ha varit en grosshandlare som stadsvapen, men det hade varit knepigt för de styrande att sätta en grosshandlarbyst på rådhustaket.

Förmodligen berodde inte smeden i stadsvapnet på att det fanns särskilt många yrkesverksamma i yrket, utan mera på att det fanns ett antal grosshandlare i spik. Smeden skulle symbolisera stadens handel med smidesvaror. I början på 1700-talet fanns endast en smed i upptagen i befolkningsstatistiken för Askersund stad. Men på landsbygden runt staden fanns det många smeder. Landshövding Bonde uppmanade yrkesmännen i smide att flytta in till stan.

I privilegiebrevet från 1643 står det att ” i staden i sitt insegel skall föra en smed med hammare och slägga i handen”. Nu blev det en slägga. I dag kan man tro att ett gäng smeder är tillbaka i Askersund och är igång arbetar för fullt i Strandparksområdet. Halva staden har kommit i dallring och det låter som hammarslag. Och de som jobbar är morgonpigga. Men det är bara tillfälligt. Om några veckor är det över och det handlar om pålning till den kunskapscentrat (KKC).

När nya storkommunen skulle bildas i Askersund i början på 70-talet fanns det en kommitté som skulle titta på vilket stadsvapen kommunen skulle ha i framtiden. Det blev smeden, men kommittén diskuterade faktiskt två förslag. Förutom smeden fanns Sundbo härads vapen.


Häradet var äldre än Askersund stad. Det omfattade socknarna Askersund, Hammar, Snavlunda och Lerbäck. Häradets vapen är en båt över vilken en sjöfågel flyger mot ett kors i akterstäven. Kommittén som jobbade med frågan blev dock inte riktigt klara över symboliken. Bergsbruk och smidesverksamhet var dock intimt förknippade med bygden. Och då var det en smed som gällde.

För ett 20-tal år sedan orkade inte smeden på rådhustaket i Askersund slå längre. Mindre panik uppstod bland askersundarna. Vad hade hänt? Var smeden överarbetad eller hade gått in i vägen som det heter.

Allt berodde dock på ett tekniskt fel. Fjädern som håller släggan hade slutat fungerat efter 52 år. Det var bara att plocka bort smeden från rådhustaket och snabbt lämna in den på reparation. Det var i mars månad 1989 och det var viktigt att smeden kom på plats för den stora turistinvasionen på sommaren.

Sedan smeden kom på plats på rådhustaket 1937, har sedan dess hört hans välklingande slag ekat ut över staden. Med undantag då för några månader 1989. Smeden är kopplad till den stora rådhusklockan. Modellen av smeden togs fram av Aron Sandberg, Stockholm. Han hade utfört flera skulpturer i Stockholms Stadshus. B. Myrsmeden, tillverkade smeden, eller drev den som det också heter.

Mera på skämt har det funnits förslag om att byta ut smedens slägga mot lite modernare saker som just då har varit aktuellt i Askersund. Som bandyn och då en bandyklubba, eller tradjazzen och ett blåsinstrument.Se nedan. Men så blir det förstås aldrig. Smeden på rådhustaket är kultur.

.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1181