Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Äntligen rätt tid i Askersund

November 2014Skapad av Ove Danielsson tis, november 18, 2014 16:57:04

Klockorna på gamla stationshuset i Askersunds fungerar igen. Ingen stor grej kanske, men för en del har det varit det. De som ska med bussarna och saknar klocka. Tiden har stått stilla några år, men finns det klockor så ska de också fungera. Så resonerar folk och de nya ägarna till Strandparkens Kiosk och Café, Peter Bernström och Marie Krusell. Vaktmästare Jokke Karlsson, har sett till stationsklockorna fungerar igen.

I en liten annonsskrift till hushållen har det stått Stadsparkens Kiosk och Café, men så var det inte. Felet berodde på den mänskliga faktorn. Det ska vara Strandparken. Det nya ägarparet som kommer från Stockholm, har plockat bort alltkrams som funnits runt det gamla stolta stationshuset under några år. De är noga med att slå vakt om den gamla kulturen. Kan väl också nämna att Peter har sina rötter i Åmmeberg.

Marie och Peter är nya ägare till serveringen i gamla stationshuset.

Nu syns huset, precis som när kung Oscar II anlände till stan i juni 1898. Då serverades inte tidig frukost som nu, utan kungen fick nöja sig med en stor välkomstkommitté. Tror att kungen hade blivit glad åt en bastant frukost. Enligt referaten från tiden var han inte på sitt allra bästa humör när han anlände till Askersund.

Just nu pågår nya bygget för kunskapscentrat (KKC) strax intill stationshuset med massor av jobbare som behöver en riktig frukost. Något som Peter och Marie också tänkt på. Därför är de uppe i ottan och lagar maten. Inom kort flyttar de också till lägenheten på andra våningen i stationshuset. Det måste vara när till jobbet.

När stationen användes för sitt syfte, gick klockorna alltid rätt. Stationsuren var stationschef Håkan Perssons eget lilla skötebarn, som drogs upp med vev efter ett bestämt schema. Och blev det något fel kom vännen och urmakare Rulle Bäckström farande med sin cykel och ordnade upp det hela. Han var en mångsysslare av rang. Rulle hade också hand om det stora uret på Magdalena kyrka. Var med honom ett antal gånger när han donade och fixade. ”Ska du med Ove och titta”, ringde Rulle när han skulle se till de stora urverken. Rulle finns inte livet längre. Nu har Jocke tagit upp Rulles fallna mantel. Och Peter ska med glädje se till att urverket dras upp. Det ingår för övrigt i hyran. Askersunds kommun äger huset.

Kung Oscar på besök i Askersund i slutet på 1800-talet
Stationschef Håkan Persson var noga med klockorna.

OBS! Bloggen finns också på na.se och Askersundsbloggen  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1183