Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Luciafirandet i Askersund

November 2014Skapad av Ove Danielsson sön, november 23, 2014 16:34:45

Bloggen har gått som en krönika i NA söndag 23 november. Alla har ju inte tidningen därför också på bloggen, men med några bilder. Kan också nämna att Föreningen Gamla Askersund har gett ut ett häfte med Askersundslucior.

-------------------------------------------------

Vid den här tiden på året rådde förr stor aktivitet och förberedelser inför luciafirandet på många tidningar. På senare år har det lugnat ner sig lite. Askersunds-Tidning, som fanns fram till mitten av 50-talet, satsade enormt mycket på luciafirandet. Tidningen var medarrangör, liksom senare den här tidningen.

I början fanns det lösa röstkuponger att hämta på tidningen och i butiker. Men det tog man bort för att det skulle bli rättvisare. Endast kupongen från tidningen blev det som gällde. Vid något tillfälle hade en släkting till en kandidat nämligen tagit med en bunt kuponger till I 3 i Örebro och då blev det en del röster om man säger så.Uttagning av luciakandidater på redaktionen vid Askersunds Tidning. Till vänster redaktör Brita Jonsson och i mitten Håkan Persson.

De flesta tidningar är borta ur bilden som arrangörer, även om man skriver om firandet. Men det är en annan sak. Kortegerna runt stan lockar ändå ganska mycket folk varje år. I dag plockas kandidaterna från en kör och lucian lottas fram. En sympatisk utveckling. Lions står för arrangemanget.

När jag började på tidningen för länge sedan skedde uttagningen av luciakandidater inne på ett redaktionsrum. Sju kandidater skulle sedan presenteras med bild i tidningen. Själv deltog jag aldrig i någon uttagning. Tyckte inte att det inte var ett journalistiskt jobb. Det räckte med att bevaka och den obligatoriska uppgiften att intervjua den blivande lucian. En mycket knepig uppgift. Som tur var ryckte gärna mammorna in och hjälpte till. Annars hade det nog bara blivit en liten notis.

Men vid något tillfälle satte jag dock stopp för att mina döttrar skulle komma med som kandidater. De var föreslagna av kompisar. Var och en kan räkna ut hur snacket på stan sedan hade gått. ”Farsan jobbar på tidningen och det är så klart att de kom med.” Känner jag döttrarna rätt tror jag också de tackat nej.


Askersunds första lucia hette Margareta Johansson och året var 1942. Hon var inte folkvald utan det var kvinnorna i lottakåren som ordnade arrangemanget. Året efter klev Askersunds-Tidning in i bilden och då blev det en folkvald lucia med röstning och allt. Men det blev en knepig historia. Kathi Karlsson valdes till Lucia men ett oblitt öde gjorde att hon fick tillbringa dagen som patient på sjukstugan. A-T skrev att : ” till ersättare fick den purunga Solveig Kaufeldt från Hammar hoppa in”. Hon hade fått näst högst röstetal. På den här tiden var Kommunala Ölcaféet reserverat för luciorna kortegdagen. Inte för att dricka öl utan för att värma sig och byta om.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1184