Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersundarna har blivit snällare

November 2014Skapad av Ove Danielsson sön, november 30, 2014 19:00:12

Landshövding Harald Aronsson tyckte i början på 70-talet att askersundarna inte verkade vara särskilt snälla mot varandra. Men så är det förstås inte nu. Askersundarna är för det mesta mycket snälla mot varandra nu för tiden. Landshövdingen byggde sitt uttalande på ständiga politiska bråk. Men han tröstade sig med att det hade varit värre och då handlade det om ett kommunalt klapphus vid Sundsängen. I dag finns varken klapphus eller stängerna där mattorna hängdes upp för torkning kvar.


Från Leif Linus arkiv. Bild från 1915.

Från Leif Linus arkiv

Från Leif Linus bildarkiv. Tingshusområdet och damer som fikar medan tvätten torkar.

Så såg det ut förr utmed Sundsgatan

En av anledningarna till att jag tar upp klapphusbråket just nu är att det julstädas för fullt just nu på många håll. Många följer den gamla traditionen att allt ska vara rent och nytvättat till jul även om det inte är full så hysteriskt som förr. Även mattorna skulle vara rena.

Askersunds första klapphus uppfördes i slutet på 1800-talet. Huset låg nedanför bryggeriet (GALFA), men så blev det aktuellt med en privat trädgård i området. Klapphuset måste därför flyttas och då blev det bråk och insändarstorm. Det handlade både om klapphuset, privata trädgården och kallbadhuset. I insändare användes gamla ordspråk som ” Mohammed och berget framfödde en råtta”. Ordspråket bygger på något stort och till det yttre imponerande, men som gav ett ynkligt resultat. Ett nytt klapphus uppfördes lite längre norr ut vid Sundsängen, men de som använde huset tyckte det var alldeles för litet.

Det nya klapphuset byggdes i slutet på 20-talet. På den tiden levde många hem ännu kvar i systemet med höst-och vårbyk. I stora kar kördes kläderna till klapphuset för att sköljas i sjövatten efter tvätt för hand och kokning i tvättstugans vedeldade bykgryta. Tvätterskorna var glada åt att ha klapphusets väggar som vindskydd under sköljning och vridning. Kanske inte alla använde vridmaskin utan tog ett klappträ till hjälp.

Sedan bar det av till ”kullen”. Där skulle tvätten torka. På ”kullen” reser sig nu bebyggelsen vid Tingshusområdet. Vid dåligt väder kunde det hända att till och med rådhusets vind fick utnyttjas för klädtorken.

Mattstängerna vid klapphuset satt kvar länge, men nu har de också plockats bort.

I dag har klapphusen mist mycket av sin funktion. Kanske någon fortfarande går till bryggan där klapphuset fanns för att tvätta några mattor. Men det sker absolut inte i julmånaden. År 1974 hade TV för övrigt ett program där man berättade om att landets enda kvarvarande klapphus fanns i Kalmar. Men det skulle man inte ha gjort. Askersundarna protesterade kraftigt. Klapphuset i Askersund fanns kvar vid den tiden. Särskilt upprörd var en fru Johansson, som ofta skurade sina mattor vid klapphuset på Sundsängen. Hon tyckte helt klart att det var jättebra med ett klapphus.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1189