Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kopparkonst på rådhusväggen

December 2014Skapad av Ove Danielsson tis, december 30, 2014 17:22:52

Strax intill rådhusets entré i Askersund pryds väggen av ett stort konstverk i koppar. Många har och haft funderingar över konstverket. Och varför det hamnat lite i skymundan. Det skulle sitta i närheten av ingången var bestämt. Eftersom också ingången ligger lite i skymundan och då blev det som det blev. Det är förklaringen till det hela. Lite synd är det på ett sådant fint konstverk.
Bild från 1979 då konstverket på rådhuset sattes upp. På bilden till vänster konstnär Roland Ekervall i sällskap med sin medhjälpare Gunnar Johansson.


Konstnären bakom skapelsen är Roland Ekervall. Vid juletid 1979 sattes verket på plats. Konstverket berättar om den stora kommunsammanslagningen 1970. Lerbäcks och Hammars kommuner slogs då ihop med storebror Askersund. Från början hade kulturnämnden tänkt sig att Ekervall skulle få med kommunernas vapen. Tyvärr gick det inte att få tag på alla kommunvapen, men konstnären löste det hela på sitt sätt.

Ekervall har fått med glastillverkningen i Hammar (som inte finns längre) malmbrytningen i Zinkgruvan, fisket i Vättern och många andra näringsgrenar. En stor inspirationskälla för Ekervall var kände Askersundskonstnären Folke Dahlberg.

Det var inte första gången Askersunds kommun vände sig till Ekervall när det gällde konstverk till byggnader. Hammars skola och Norra bergens äldreboende har också konst av honom. Ekervall fick uppdraget till rådhusutsmyckningen redan 1975. Det tog några år men konstnären hade löfte om att få jobba med andra konstverk under tiden.

En uppmaning till alla är att stanna till och begrunda Ekervalls konstverk ordentligt. En konstnärlig julklapp 1979. Sedan är det synd att inte entrén till rådhuset är från torget och stora trappan som förr. Men det är min privata åsikt som säkert inte är genomförbart i dag. Då hade också Ekervalls skapelse lyst ut mot torget.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1225