Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Pissoaren i Askersund kultur-men inte K-märkt

Januari 2015Skapad av Ove Danielsson tis, januari 06, 2015 15:52:29

Gamla pissoaren i Askersund har inte riktigt fått den uppskattning som den är värd. Men det kanske kommer. Annat är det i Lysekil där en liknande byggnad från samma årtal som blivit kulturmärkt. Enligt tidningsuppgifter i dagarna är det Sveriges enda K-märkta pissoar.

På sin gamla plats i kanten av Strandparken


Nuvarande placering i Askersunds by med Väderkvarnsbacken som bakgrund

Visst har den gröna gjutjärnsbyggnaden i kanten av Strandparken i Askersund också uppskattats men något riktigt tryck har det inte varit. För en K-märkning. De som använt byggnaden har förstås varit nöjda. Kommunalrådet Per Eriksson och Hembygdsföreningens ordförande Lennart Sondèr har också agerat i samband med pissoaren skulle flyttas för att ge plats för den nya kulturbyggnaden. Den måste räddas och få en ny plats. Just nu finns den gröna byggnaden placerad i Askersunds by intill det stora sandlagret. Men det är bara en tillfällig lösning. Förhoppningen är att den ska placeras på någon plats i Hembygdsgården. Hembygdsföreningen har fått ett erbjudande från kommunen att ta hand om kulturbyggnaden och grunnar nu på det hela.

I Lysekil monterades pissoaren ned 2008 då hamnen skulle byggas ut. Precis som den i Askersund byggdes den på 1920-talet. Fiskare framförde önskemål om en toalett vid bryggan. Så blev det också. Dåvarande ordförande i stadsfullmäktige höll invigningstal och en orkester bjöd på musik. Tjänstemännen har nu fått direktiv från politikerna att utreda var någonstans i hamnen den ska sättas upp igen. Till skillnad från den i Askersund ligger delarna i ett kommunalt förråd. I Askersund har hela byggnaden lyfts bort orörd så det bör inte bli några problem att snabbt få den på plats igen. När man hittat platsen. När det är gjort kanske kommunalrådet Eriksson dyker upp med orkester och inviger. Precis som i Lysekil på 20-talet.

Kommunalrådet Per Eriksson har varit noga med att den gamla pissoaren ska bevaras. Inte av personliga skäl utan av kulturella orsaker.

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1228