Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kraftmätning i Askersund

Januari 2015Skapad av Ove Danielsson mån, januari 19, 2015 09:15:01

Krönikan har gått i papperstidningen måndag den 19 jan. Här kommer den också med några bilder.
-----------------------

Attraktiva skyltfönster på 80-talet utmed Sundsbrogatan.

Energifrågan är ständig aktuell i debatten. Hur ska vi ha det i framtiden? Vilken energi ska vi satsa på för att få ett hållbart samhälle? Meningarna är delade om man säger så. Och så där hade hållit på ett antal år.

Debatten får mej att tänka tillbaka på den hårda kampen i samband med kärnkraftsomröstningen 1980. Beslut om folkomröstning togs under politiskt tumult efter Harrisburgsolyckan 1979. Någon undrade vad politikerna egentligen bråkade om. Det fanns ju el att tillgå så kärnkraft var inte nödvändigt. En enkel lösning på det hela.

I Askersund kom själva sakfrågan lite i skymundan. Mycket av debatten kom istället att handla om tre skyltfönster i biblioteket. Det hela blev mycket infekterad. Folkkampanjen Nej till kärnkraft (Linje 3) hade tingat på skyltfönstren inför omröstningen. Kulturnämnden var ansvarig för uthyrningen. Kritikerna menade att Ja-sidan också skulle få hyra några fönster. Det skulle vara rättvist. En del av Ja-sägarna tyckte att kulturnämnden tagit ställning för Folkkampanjen. Ansvarig tjänsteman fick i det läget i uppdrag att ta kontakt med övriga ”linjer”.

Resultatet av skyltfönsterbråket blev att Nej-sidan fick släppa ifrån sig två fönster. Ansvarig i kulturnämnden menade dock att Ja-sidan fick skylla sig själva för det uppkomna läget. De hade inte visat något intresse för fönstren förrän de såg Nej-sidans skyltning. Det fanns heller inga regler för hur skyltfönstren skulle användas. Undantaget var stöttande material som porr och våld. Först till kvarnen gällde. Nej-sidan blev förstås upprörd över att de fick släppa två fönster. Kampanjledarna tyckte att kulturnämnden hade prackat på Ja-sidan två fönster för att tysta debatten.

Linje 1 Clary Borneskog

Linje 2 Ulf Lundkvist

Linje 3 Erling Johansson och Alf Svensson

De politiska partierna ordnade studiecirklar om vad de tre olika röstalternativen innebar. Engagemanget var stort. Jag rapporterade från många sammankomster. Minns vid ett tillfälle en man som fick leda ut sin upprörda hustru från ett möte i Närlundahallens matsal. Smockan hängde lös. Hon blev ett störande element med sitt engagemang. Linje 1 ville ha en successiv avveckling, Linje 2 tyckte nästan samma sak med tillägget om offentligt ägande och hushållning. Linje 3 ville ha en avveckling av kärnkraften inom 10 år och satsning på alternativ. Linje 2 med socialdemokraterna i spetsen gick segrande ur striden.

Det finns en länk från na.se till min hemsida.Bilder får inte plats i papperstidningen ihop med krönikan.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1232