Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Snäckbåten Oden i Askersund har kantrat-igen!

Februari 2015Skapad av Ove Danielsson ons, februari 04, 2015 19:44:02
Snäck-och korallbåten Oden i Askersunds hamn kantrade under onsdagen. Vad som orsakade att båten lade sig på sidan är oklart. Kanske en kombination av tung snö och någon läcka? Räddningstjänsten jobbar nu med att pumpa ut vattnet och att försöka få båten på rätt köl igen. Det ser verkligen illa ut och det blir nog inte något lätt jobb.Det är nu inte första gången Oden drabbats av problem. Senast var det i mars 1996. Då var båten på väg att kantra. Läget var dock inte så allvarligt som nu. 1996 pumpade man ur dieseloljan ur båten för att hindra spridning ut i Vätterviken Alsen. Till slut lyckades räddningstjänsten att få Oden på rätt köl igen.

Bild från 1996

Oden som byggdes 1898 i Harge kom till Askersunds hamn 1981 och har blivit en turistattraktion genom försäljningen av snäckor, stenar och mycket annat som tillhör havet. Det har också funnits servering och glassförsäljning. Frågan är hur det blir nu…

Platsen där Oden var placerat i hamnen har inte fört tur med sig. På 50-talet låg en båt som gick under namnet ”skräckskutan” på samma plats. Den var inte av samma storlek som Oden. ”Skräckskutan” sjönk ett antal gång och blev något av en turistattraktion. ”Ska vi gå till hamnen och titta på ”skräckskutan” lät det ofta i Askersund på den tiden. Alltid hade det hänt något.

Från 50-talet

Precis som på tidigare haverier samlades mycket folk för att följa det hela i Askersunds hamn. Nu har ju också nästan alla en mobil med kamera så Odens kantring den här gången blir väldokumenterad. Så var det inte vid tidigare bottenkänningar.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1239