Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Småfåglar och katter

Februari 2015Skapad av Ove Danielsson sön, februari 15, 2015 17:31:47

Den här bloggen har gått i NA:s papperstidning söndag den 15 februari. Men som jag brukar skriva är det inte alla som har papperstidningen, därför får den också gå i min blogg. Med några bilder.

__________________________

Talgoxen är fortfarande kung vid fågelborden, kunde man läsa i tidningarna efter årets stora fågelräkning. Så även i Askersund. Närmast i turordningen kom blåmesen. Det är ungefär de fåglar jag känner igen och förstås också domherren.

Kan redan från början säga att jag inte är någon stor naturmänniska. Skäms lite för det ibland. Folk tror att jag skojar när jag säger så. Man måste tycka om att vara i naturen. Fick nog som barn att sitta i skogen för mycket. Visst kan jag tycka det är vackert, men jag behöver inte vara där. Det är så många andra som älskar skog och mark.

Ofta skriver folk i äktenskapsannonser att de tycker om ”långa skogspromenader” som en stor fördel. Och lockbete. Inte för annonserna är aktuella för mej, men jag tycker tvärtom. Det skulle skrämma. Nöjer med att titta på ”Mitt i naturen” på TV, med vacker natur och många fina djur sittande i sköna soffan.

När det gäller fåglar tycker jag absolut att de är trevliga att titta på trots min okunskap. Vår katt Alice och jag brukar kolla genom fönstret på fåglarna. Till skillnad från henne hackar jag inte tänder när fåglarna kommer för nära rutan. Förstår att katter har den instinkten inneboende. Det ser förmodligen gott ut.Vår katt Alice älskar att jaga fåglar, något som många blir upprörda över. Sedan vi flyttade in till en lägenhet i stan är hennes jaktmarker tyvärr mycket begränsade. Alice tog en duva på gården vid ett tillfälle men blev mycket undrande och snopen. Hur äter en liten katt en sådan stor fågel? Hon lät den vara också.

En och annan sparv kan väl en katt få mumsa i sig har jag alltid tyckt. Det finns ju så många. Men det finns också ofta ett stort antal andra fåglar vid fågelborden, bland annat röda stolta vackra domherrar, med fruar. Måtte inte katten fånga en sådan vacker fågel har jag tänkt. Det skulle vara bedrövligt.Men så slog det mej helt plötsligt, jag som alltid tyckt att alla ska behandlas lika och med respekt oavsett kön, hudfärg, nationalitet, yrke och allt vad det nu kan vara, tog helt plötsligt parti för domherrarna. På bekostnad av sparvarna. Det kändes inte bra, men jag har tänkt om.

För några år sedan när vi bodde i eget hus, kom ibland några finkar med en imponerande kraftig näbb till fågelbordet. Letade i fågelböckerna och fick svaret. Namnet var stenknäck. Berättade det men någon hörde fel –kanske på flit- att jag hade sagt benknäck. Det var en gammal fotbollsspelare och just ordet benknäck satt nog i bakhuvudet. Men det är sådant man får ta om man är osäker som fågelkännare.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1242