Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Det blev inget "utropstecken" i Askersund

Februari 2015Skapad av Ove Danielsson ons, februari 25, 2015 19:29:33

Många kommuner satsar på höghus som ett mäktigt blickfång. Något att se upp till för alla. Malmö har Turning Torso för att nämna något imponerande bygge. I Örebro har det också diskuterats höghus, men det verkar inte ha kommit längre än till prat. Faktum är att det fanns förslag på ett unikt höghus i Askersund i för drygt 25 år sedan.

Huset skulle bli ett kommunalt ”utropstecken” och skulle inrymma hela den kommunala förvaltningen. Och på toppen skulle finnas en servering. Men det stannade med ett förslag. Politikerna i Askersund var inte mogna för ett sådant hus vid det tillfället. Eller också tyckte man att det var ett dåligt förslag.

Förslaget kom från moderaterna och drivande var dåvarande oppositionsrådet Hans Hjelte. Han hans partikamrater hade tänkt sig ett höghus blandat med förvaltningar, hyresbostäder och en restaurang på toppen. Byggnaden skulle ligga utanför den gamla stadskärnan och placeras så att den syntes vida omkring. Kommunen skulle inte själva stå för bygget, utan det skulle en samarbetspart från näringslivet klara av. Blev dock aldrig klar över vad det gamla rådhuset skulle användas till om verksamheterna flyttade ut….Hjelte vill flera butiker runt torget. Jag skrev och lämnade namnförslag.

Det fanns en ledigt tomt vid Bergslagsvägen där i dag Askersundsbostäder har sin verksamhet. Då fanns länsbussarna där och tidigare Muntzings bussgarage. Hjelte sa till mej många gånger vid intervjuer att stadskärnan borde avkontoriseras och ge plats för ytterligare handel. Och attraktiva bostäder. Hjeltes önskemål har till en del gått i uppfyllelse. Delar av den kommunala verksamheten har flyttat ut ur rådhuslängan och gett plats för lägenheter.

Under ett antal år jobbade ansvariga på kommunen med att alla förvaltningar skulle vara samlade på ett ställe och så blev det också. Men det är något som inte gäller i dag. Förvaltningarna finns på olika ställen i stan. Bra eller dåligt? Det är något som invånarna får avgöra. Ett av skälen till återgången är förmodligen att kommunen vill utnyttja egna lokaler till max, istället för att hyra.

Vid samma tillfälle förklarade oppositionsrådet Hjelte att en satsning på citycamping nedanför Landskyrkan i Askersund var helt olämplig. Inte av ekonomiska skäl utan närheten till kyrkan. Tänk vad fel Hjelte hade där. Men det är lätt att konstatera med facit i hand. Det har skett en kommunal satsning på citycampingen och den har blivit mycket populär.

Gamla Knappfabriken

Under en period fanns Rejmes i Knappfabriken.

När jag är ändå är inne på tillbakablickar kan nämnas att Stiftelsen Askersunds-Bostäder (så var namnet på den tiden) hade stort tryck på sig i början av 90-talet att bygga bort bostadskön. Läget är väl samma i dag. Bland annat vill Stiftelsen bygga på tomten där gamla Knappfabriken fanns vid Storgatans slut norr ut. Rejmes hade sin verksamhet i byggnaden vid det här tillfället, men planerade att flytta ut till Askersunds by. Knappfabriken var stadens äldsta industribyggnad innan den revs. Stiftelsen hade planer på att spara vissa delar av den gamla industribyggnad. Nu blev det inte så. Området såldes för att ge plats för det gruppboende som finns i dag på tomten.

Tycker det är intressant att gå tillbaka till äldre på politiska diskussioner och se vad det blev av det hela. Stannade det hela bara med prat? Det ekonomiska läget och den politiska majoriteten kan förändra allt. Inget är givet, men jag är naiv att tro på att beslutsfattarna vill alla väl. Men på olika vis.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1246