Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Gösta rattade sin bil efter kompass

Mars 2015Skapad av Ove Danielsson ons, mars 04, 2015 19:30:23

Det finns många stolta bilägare. Brukar kolla på den stora bilutställningen i Askersund och kan konstatera att många lever bara för sin bil. Själv är jag helt oduglig när det gäller bilar men det är roligt att titta. Och jag är imponerad över allt jobb som bilägarna lägger ner på sina glänsande fordon.

En av de stoltaste bilägare jag mött var Gösta Karlsson från Vretstorp. Han var inne på redaktionen många gånger hos mej och pratade om sin glänsande röda Ford Anglia de Luxe årgång 63. Det här var i början på 90-talet och bilen såg ut som ny fast den då gått 32 000 mil. Fortfarande spann motorn som en katt. Gösta gick in på detaljer och jag nickade instämmande. Tror att Gösta tyckte jag var en riktig motormänniska. Kanske skulle ha ägnat mej åt skådespeleri…Bestämde med Gösta vid ett tillfälle att vi skulle göra ett riktigt reportage om hans bil och dess historia. Han hade fyllt 85 och tyckte det var dags. Bilen hade han parkerat på torget i Askersund Han hade hämtat bilen i Göteborg och den kostade ny 8 645 kronor. Köpekvittot från 1963 låg kvar i bilen. Det visade att Gösta fått bilen 75 kronor billigare än normalt bara för att han åkte till Göteborg och hämtat fordonet själv. Fordarna var slut i Örebro, därför blev det Göteborg.Gösta hade aldrig haft något fel på sin bil. Förklaringen var att han skött servicen noggrant och att körhastigheten var 50 kilometer. Han åkte ofta in till Askersund för att handla och ta en bit mat. Gösta tyckte att maten i Askersund var bra, lagom kryddad och inte så salt som i Vretstorp. Han hade varit i Norrland och ätit fisk som var fruktansvärd salt att han fick dricka vatten halva natten.

Göstas Anglia hade rullat på de flesta vägar i Sverige. Han gillade att se sig om och han åkte alltid själv.

”Anglian är en underbar bil att sova i. Klart det kan bli kallt när jag övernattat i Norrland. Då brukar jag åka en sväng för att få upp värmen och sedan sover jag vidare”, berättade Gösta.

Under vinterhalvåret använde Gösta inte bilen. Den fick då stå väl skyddad. Men när det började våras kördes bilen fram. Framme i vindrutan hängde en kompass. Det var Göstas motsvarighet till dagens GPS för hitta rätt. Och det fungerade bra enligt honom.

Gösta var mycket idrottsintresserad. Med sin bil åkte han runt och tittade på matcher i Sydnärke. Där möttes vi många gånger. Både när jag spelade själv och som journalist. Favoritlaget var Grimsås. Gösta var med i deras supporterklubb. Varför det just blev Grimsås hade han ingen förklaring till. Mer logiskt hade varit ÖSK eller Degerfors. Gösta var en kritisk åskådare. Det var bara Grimsås som gällde.Under sitt yrkesverksamma liv arbetade Gösta som rörmokare. Han var en färgstark och originell person. Frågan är vad som hände med hans kära Anglia efter hans död? Någon kanske tog hand om den?  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post1249