Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Nordens apostel Ansgar hedras i Åmmeberg

Mars 2015Skapad av Ove Danielsson mån, mars 09, 2015 19:49:38

Nordens apostel Ansgar har aldrig varit i Åmmeberg. Men det hindrar inte att det finns en mycket praktfull sten i Norra Kärra uppkallad efter Ansgar. Med en informationsskylt. Aposteln levde mellan år 801 och 865.

Ansgar betraktades av många som en kristen mystiker. Traditionen om Ansgar har levet vidare. I Östergötland har den varit särskild stark. Tidvis hörde Sundbo härad-där vi bor längst ner i Sydnärke-till Östergötland. Förmodligen är det orsaken till att man döpt stenen i Åmmeberg till Ansgarstenen.

Ansgar uppfostrades i benediktinklostret Corbie i Picardie. År 826 åkte Ansgar på en missionsresa till Danmark, utan särskilt lyckat resultat. Tre år senare sändes Ansgar och munken Vitmar av kejsar Ludvig den fromme till Sverige, där en kristen församling grundades i Birka på Björkön i Mälaren En kyrka byggdes av hövdingen Hergeir. Väl hemma i Tyskland igen blev Ansgar ärkebiskop i Hamburg år 831. Han besökte Sverige ännu en gång år 852.

I början på 90-talet gjorde jag ett reportage vid Ansgarstenen med anledning av en båtresa till platsen. Resan hade hembygdsföreningen i Hammar ordnat med farkosten Alsen. På den tiden var åmmebergaren Axel Hildor ordförande i föreningen. Vet inte hur det är i dag, men på den tiden var lättaste vägen till stenen just sjövägen. År 1932 hade ortsbefolkningen satt upp en minnesskylt på toppen av stenen. Skylten kom från Stockholm, sedan konstnär Folke Dahlberg uppmärksammat myndigheterna på stenen.

Axel Hildor var ordförande i Hammars hembygdsförening under ett antal år. Han ordnade också sjöresor till stenen i Åmmeberg


Förre kyrkoherden i Hammar Sven Erik Linderoth kan det mesta om Ansgar. Han var också med på resan för att berätta. En del av uppgifterna till den här bloggen kommer från kyrkoherden.

Reportaget jag gjorde om stenen var i juni 1991. Hade aldrig varit till stenen varken förr eller senare. Minns att utsikten var imponerande. Och ämnet var intressant och kyrkoherden var en intressant berättare. Kanske minnesmärket finns kvar? Men det vet förstås alla åmmebergare som läser det här…  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1253