Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Reutersvärds omöjliga figurer

Mars 2015Skapad av Ove Danielsson mån, mars 23, 2015 23:37:47

För drygt 20 år sedan fick jag en uppgift att lösa och fundera över av professorn och konstnären Oscar Reutersvärd. Det handlade ”om analytisk förmåga”. Ännu har jag inte kommit någon vart med uppgiften. Och ändå fick jag en av hans märkliga teckningar med hem för att studera närmare.Reutersvärd var den förste att skapa ”omöjliga figurer”. Teckningar som ser normala ut vid första anblicken, men som inte går att återskapa tredimensionellt. Figurerna strider mot trigonometrins grundlagar.

Träffade professorn då han åkte land och rike runt för att träffa femåringar och samtidigt visa upp sina ”omöjliga figurer”. Han menade att det var något som femåringarna sysslar med för jämnan, men sedan blir det bara sämre med åren. Med sin turné bland landets femåringar ville han testa sin teori. I Askersund visade han också barnen hur det gick till att klippa omöjliga pappersfigurer.

Reutersvärd hävdar att barn tittar på bilderna snabbt och kan komma ihåg detaljer, medan vuxna bara ser helhetsbilden.

”Barnen har heller inga problem med personer som pratar fort, till skillnad från äldre personer. Det finns undersökningar på det. I utbildningen får personer som arbetar med barn och gamla lära sig att prata sakta. När det gäller barn skulle det inte behövas”, menade Reutersvärd.

”Barn får ofta bannor av sina föräldrar för att de luktar på maten innan de ska äta. Det är ”analytisk observation” om något . Föräldrarna har fel. Låt barnen lukta”, var professorns uppmaning.

På biblioteket i AskersundRedan 1934 lyckades professorn konstruera den berömda så kallade ”Reutersvärds –triangeln”. Därmed öppnades ett nytt fält inom konsten. Och det skedde av en ren tillfällighet. En del kluddar när de sitter och pratar i telefonen. Från början skulle Reutersvärd rita några stjärnor. Sedan fyllde han i med andra former.

”Efter några år kom en professor och förklarade att det var helt omöjliga bilder som jag ritade. Jag ritar nya figurer hela tiden. Min fru undrar hur det står till”, upplyste han roat.

Hans första omöjliga figurer var en serie kuber som låg omlott i form av en triangel.

Min fråga till professorn var om det går att träna upp den ”analytiska förmågan” så att den räcker mer än fem år? Något som är till stor fördel när det gäller minnet. Han var dock tveksam.

”Möjligen skulle det bli bättre om föräldrarna bytte ut godnattsagan mot ett stycke ur ett uppslagsverk varje kväll. Men det kanske inte är så roligt”, funderade han.

Oscar Reutersvärd avled 2002 i Lund, 87 år gammal. Då hade han gjort mer än 2 500 teckningar. Hans verk har publicerats i ett antal länder.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1261