Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Norra Vättersbygdens Hembygdsförening hedras med 90-årsskrift

Mars 2015Skapad av Ove Danielsson tor, mars 26, 2015 15:04:44Norra Vättersbygdens Hembygdsförening har i dagarna kommit ut med en intressant 90-årsskrift. Alla medlemmar får skriften i sina brevlådor gratis. AD-tryck i Askersund har stått för trycket.

En grupp medlemmar har sammanställt skriften. Äldre bilder kommer från Leif Linus bildarkiv. Omslagsbilden är från en målning av Agneta Swidèn som just är från hembygdsgården. Agneta var också aktiv i föreningen.

Skriften inleds med en dikt av ”Den blyge” Levi Karlsson som handlar om hembygdsgården.Norra Vättersbygdens Hembygdsförening bildades 1925. Föregångare var Stadsparksföreningen som bildades 1912. Under en period i början existerade båda föreningarna sida vid sida. Det dröjde dock till första hälften av 1930-talet innan man började flytta stugor och andra byggnader upp till hembygdsgården. Vid hembygdsfesten 1933 invigdes hembygdsgården, med bland annat tal av landshövding Hasselroth. Föreningens förste ordförande var kyrkoherde Karl Bäckgren.

Det är något om vad som finns att läsa i 90-årsskriften. Ett bra sätt för den som vill fördjupa sig i föreningens historia och ta del av skriften är att bli medlem. Framställningen av skriften har skett genom ett EU-bidrag.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1263