Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

"Småkyrka" i Åmmberg blev bara en direktörsdröm

Mars 2015Skapad av Ove Danielsson sön, mars 29, 2015 15:37:20

Gruvdirektören Torells dröm om en ”småkyrka” i Åmmeberg uppfylldes aldrig. Men planerna var långt framskridna i början av 60-talet. Åmmebergarna fick nöja sig med de kapell som fanns. Och Hammars kyrka.

Sven Torell

Gamle direktören ville rädda Lokstallet och Vattentornet i Åmmeberg genom att föra överföra byggnaderna från det materiella till det andliga. Direktören vill skapa en småkyrka av Lokstallet och förvandla Vattentornet mitt ån till en klockstapel.

Torell menade att en mindre ombyggnad av Lokstallet mitt i samhället skulle få de mest kräsna kulturpersonligheter att vekna. Enligt Torell skulle byggnaden passa utmärkt till en ”småkyrka”. Det skulle inte behövas några större ombyggnader. De igenmurade fönstren på långsidan skulle tas upp och förses med fönsterbågar som det hade varit tidigare. En förlängning av byggnaden med ett kor vid de stora lokdörrarna skulle vara ganska enkelt enligt Torell. I övrigt vill han att en arkitekt skulle ta hand om det hela.

Småkyrkosystemet var på modet vid den här tiden. Det behövdes ett Guds hus i varje by. Visserligen hade frikyrkorna upptäckt det långt tidigare, men nu hade också stadskyrkan vaknat till. Människorna ville–i varje fall till vardags-överge katedralsamlingarna.

Anledningen till att ”småkyrksfrågan” i Åmmeberg blev aktuell i början på 60-talet var att gamla byggnader i anslutning till anrikningsverket i Åmmeberg skulle bort och omdisponering av järnvägen var aktuell. Mitt i den mindre attraktiva bebyggelsen fanns Lokstallet och Vattentornet.En insamling till en ”småkyrka” i Åmmeberg hade pågått i många år bland annat genom en stiftelse där direktör Torell var ordförande. Stiftelsen hade bildats redan 1955. Åmmbergs kyrkliga syförening lämnade ett ekonomiskt bidrag varje år för att få till stånd en kyrkosatsning på orten. Gruvbolaget var i högsta grad inblandade genom den planerade förändringen i anslutning till anrikningsverket.

En annan stor anledning till att Torell presenterade sitt förslag när det gällde Lokstallet just vid det här tiden var också en biskopsvisitation i Sydnärke av biskop Gösta Lundström. Det gällde att passa på. Biskopen blev mycket nöjd över vad han fick höra. En ”småkyrka” i Åmmeberg skulle vara riktigt bra enligt biskopen. Biskopsvisitationen avslutades med en andaktsstund i Folkets hus och en träff med Stiftelsen Åmmbergs Kyrkans vän. Men trots det blev aldrig någon ”småkyrka” i Lokstallet.I dag användes Lokstallet i Åmmeberg som det var tänkt från början. I byggnaden finns ett gruvlok från järnvägsepoken som allmänheten har möjlighet att beskåda. Och Vattentornet står kvar i ån. Båda byggnaderna är fina sevärdheter i Åmmeberg, även om det inte blev som direktör Torell önskade. Tror ändå att han blivit ganska nöjd ändå med hur åmmebergarna tagit hand om det hela.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1264