Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Om guldkorn på politiska möten

Mars 2015Skapad av Ove Danielsson tis, mars 31, 2015 19:28:39

Bloggen har fanns som en krönika i NA:as papperstidning i söndags 29 mars. Men alla har ju inte tidningen så det får också bli en blogg.
-------------------------------------

Under mina drygt 30 år som journalist hann jag med att sitta av en mängd presskonferenser, samrådsmöten, politiska möten och informationer. Så här på distans har jag funderat på hur många sådana tillställningar som gav allmänheten, tidningen och mej, något tillbaka…

När jag började bevaka politik i Askersund var det bara kommunstyrelsen och fullmäktige som gällde. Borgmästare Bernhagen gick igenom ks-handlingarna på sitt rum utan att nästan titta upp. Information till journalister var ett nödvändigt ont. En del papper lade han direkt åt sidan med förklaringen att det inte var något att skriva om. Men vi hade alla handlingar och det var just handlingarna som borgmästaren lade undan som var intressanta. Vid nästa information undrade han om vi hörde dåligt. Borgmästaren hade nämligen förklarat vilket som var ointressant.

Efter några år började de flesta politiska nämnder hålla presskonferenser. I början gick jag på alla. Det skulle vara så. Efter några år insåg jag att min tid inte räckte till för alla möten. Det var viktigare att komma ut och intervjua folk om hur besluten drabbade i vardagen. Negativt eller positivt. Kommunstyrelsen och fullmäktige fick räcka för mej. Tror inte att jag missade så mycket.

Borgmästare Bernhagen

Vid några politiska informationer hände ofta att publiken fick ställa frågor. Inte lätt för blyga personer i så stora sammanhang. Hörde talas om ett möte där det tog lång tid innan den första frågan kom. Och när den äntligen kom den var lite udda.

-Hade inte du en kusin i Vingåker?

Mitt vardagsupplägg var att besöka rådhuset varje dag och den ansvarige för koll av handlingar. Gjorde det samtidigt när jag köpte frukostbröd till oss på redaktionen. Tala om vardagsrutiner. Där kunde jag sortera det viktigaste direkt. Det fina med de dagliga besöken var att jag träffade olika personer som visste något. Klart det fanns undantag när det gällde större ärenden, som krävde mera omfattande information.

I dag kommer allt digital. Och det sköter ansvariga nämndsekreterare utmärkt. Men visst var det trevligt att också träffa ansvariga politiker i korridorerna.

Brukar fortfarande gå och lyssna vid fullmäktige. Och ibland vid något frukostmöte på hotellet. Problemet för mej där är presentation. De flesta har någon titel att komma med, men det har inte jag. Lite förargligt. Ibland hålls också så kallade Workshop (grupparbeten) och då försöker jag hålla mej borta. Så var det på jobbet också. Modernt och fint men inget för mej.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1265