Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Torgparken renoveras

April 2015Skapad av Ove Danielsson ons, april 01, 2015 14:07:52

Torgparken i Askersund ska renoveras. Arbetet startade i veckan. Det är meningen att renoveringen ska vara klar till midsommar. Kommunen och bostadsrättsföreningen vill framför allt förbättra tillgängligheten.


Kommunen renoverar parken och föreningen höjer trottoaren för att få bort trappstegen in till butikerna. Parken kommer att få ny stenläggning. På en del av gräsytan i parkens västra del kommer en ny aktivitetsyta att anläggas. Träden kommer att lämnas i fred liksom torgbrunnen.

Området mitt i parken, där trappan i dag går upp mot centrumhuset kommer att förändras. Den nya trappan och trottoaren kan komma att användas som scen. Det kommer också att anläggas ramper för att underlätta för allt från barnvagnar till rullatorer. Faktauppgifterna är hämtade från kommunens informations och PR-tidning ”Bo i Askersund” med näringslivschef Henrik Olofsson som skribent.

Invigningen av torgbrunnen skedde vid Askersunds 300-årsjubileum 1943. Det var konstnär Dahlberg som stod för relieferna på torgbrunnen.

Först tänkte kommunen anlita en firma i Västergötland som högg gravstenar. Men det blev protester mot det förslaget, bland annat av kulturpersonligheten och redaktören Joel Haugard. Han tyckte det var ett bedrövligt förslag. Ansvariga vid kommunen tänkte om.

Inför 300-årsjubileet och festligheterna i Torgparken, rök bryggeridisponenten och högermannen Fredrik Nilsson, ihop med socialdemokraten och brevbäraren Axel Sundström. Bråket gällde hur sofforna i parken skulle placeras inför jubileet. Sundström ville att sofforna skulle placeras norr om parken där Centrumhuset finns i dag. Nilsson ville placera sofforna i parken utefter gatan mot torget. Det hela höll på att urarta till en politisk kamp mellan socialister och borgerligheten.

Sundströms förslag vann, men det retade Nilsson till den milda grad att han klistrade på en skylt på en soffa med texten.”Denna soffa är reserverad för posttjänstemannen Axel Sundström.” Det var just på den soffan Sundström brukade ta en vilopaus under sina brevbärarturer. När Sundström upptäckte skylten blev han ursinnig. Han nöjde sig inte med det, utan tog stämning för ärekränkning på sin antagonist Nilsson.

Domare Bretzner och två nämndmän tyckte det hela var mycket pinsamt och att det liknade mera Grönköping än Askersund. De valde också att skjuta upp huvudförhandlingen. Intensiva medlingsförsök sattes igång. Vid ett tillfälle samlades också de båda herrarna med respektive sekonder.

Disponent Fredrik Nilsson bjöd på grogg och god mat. Det var då inte så underligt att de pågående klasskampsparollerna upplöstes under kvällen. Parksoffedramatiken stora frågetecken rätades ut till ett utropstecken. Det hela slutade med glam och skoj efter ett par groggar. Det blev också handslag, ryggdunkar och det inte rådde några ideologiska skillnader när det gällde parksoffornas vara eller inte vara. Det hade inte så stor betydelse var parksofforna placerades. Inte behövde man bråka om några parksoffor. De var de båda helt eniga om efter kvällen. Fick aldrig klart för mej sedan hur sofforna placerades vid 300-årsjubileet?

God mat och några rejäla groggar kan lösa de flesta problem är kontentan av det hela. Kungligheter och andra honoratiores fick som tur var aldrig reda vad som hade föregåtts i samband med det festliga 300-årsjubileet och invigningen av Dahlbergs torgbrunn.

Kommittén för stadens förskönande hade också en del förslag vid den här tiden. Bland annat att plantera en ek på torget. Borgmästare Bretzner, var motståndare till en ek, men kunde däremot tänka sig en minnestavla mitt på torget. Enligt borgmästaren kunde en sådan tavla vara till stor hjälp för den som skulle hålla föredrag på torget. All fakta stod då redan på minnestavlan. Ett slags manus, fast i sten. Men om det förslaget var han ensam. Skulle det vara en minnestavla skulle den sitta på väggen till Rådhuset ansåg de flesta.

Anledningen till att kommittén just fastnat för en ek var enkel och logisk. Den kunde huggas ner om inte den skulle falla alla i smaken när det gått några år. Och det var billigt. Kommittén vill också pryda Torgparken med en vattenkastare. Det här var innan den nuvarande fontänen fanns. Det hade funnits en tidigare, men som av någon anledning hamnat på Brandkårens vind. Trots att den var fullt duglig. Den skulle helt enkelt tillbaka till Torgparken igen. Men det blev inte så…
Nedan några bilder från Torgparken:

Skyllbergs musikkår konserterar i parken

Fritz Gefvert tittar in i kameran

Prins Eugen och konstnär Dahlberg i samband med 300 -jubileet

Artistpresentation vid marknaden i Askersund  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1266