Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Tacka vet jag Hot Dogs

Maj 2015Skapad av Ove Danielsson sön, maj 24, 2015 14:05:41
Bloggen har gått som krönika i papperstidning söndag 24 maj.Men alla har ju inte papperstidningen därför får den också gå här.
______________________

Grillsäsongen är igång på allvar trots att vädret inte varit det allra bästa den senaste tiden. Inga ljuva försommarkvällar. Men doften av kol och röken från grillarna märks av vid kvällspromenader i Askersund. Många älskar att grilla. En kvällstidning har till och med gett ut en ”grillbibel”. Inte med svart pärm utan lite färggladare. Svart hör inte hemma när det gäller grillning. Har läst att man blir sjuk av för mycket sådant när det gäller grillning.
Själv är jag en dålig grillare. Jag kan tända grillen men inte mycket mera. Som tur är känner jag folk som är mycket duktiga på att grilla. Och ibland när jag har tur blir jag bjuden. För min del är det vanliga enkla korvar med en god pilsner som gäller. Har aldrig tyckt om korvar med alla möjliga konstiga smaker. Och flera blir det för varje år. Hot Dogs är nog för mej.

En gång i tiden arbetade jag vid Slakteriföreningen i Askersund så jag borde vara insatt i grillningens mysterium. Affären låg vid ett hörn av torget. Gamla jobbarkompisen Malte fortsatte i branschen, medan jag gick vidare till glasbruket och journalistiken. Malte var duktigt och blev omtyckt med sitt glada skratt så han valde rätt. Inte för att jag gått och längtat efter att jobba med kött och korv men det var viktigt att försörja sig. Blodmat har alltid varit något av en skräck för mej. Och är det fortfarande. Ingen blodkorv eller lever över mina läppar. Har alltid lidit av att vara kräkmagad så charkjobbet var inte helt lyckat.

På den tiden var det inte aktuellt med grillning. Folk kom in och frågade om det fanns ”något rart fläsk” och om det fanns något gott pålägg att lägga på limpsmörgåsen. Mitt jobb bestod ofta av att ta emot order från handlare ute bygderna. Varorna packades i lådor och kördes med cykel ner till bussarna vid stationen. Några handlare var alltid ute i sista minuten och lade till nya varor hela tiden. ”Kan du lägga till ett halvt kilo köttfärs, jag har haft en kund inne som skulle göra köttbullar till kvällsmat”, var ofta budskapet.

Som styckare var det många som slaktade djur hemma och vill ha hjälp. Även jägare hörde av sig. Precis när jag lämnat yrket hjälpte jag till vid några tillfällen, men det var ofta bökigt och trångt. Minns att jag styckade en stor älg i ett garage. Den var en stor älg så skyttarna fick ge sig iväg till Rönneshytta för att köpa ytterligare en frysbox. Inte fick jag mycket till hjälp heller. Jaktlyckan skulle firas och det gjorde man rejält.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1300