Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Fågelsång

Juni 2015Skapad av Ove Danielsson sön, juni 07, 2015 14:36:09

Den här bloggen har också gått i NA:s papperstidning söndag 7 juni. Men som jag brukar skriva har kanske inte alla papperstidningen.
__________________

Vacker fågel som inte kvittrar så vackert.

Statusen för mitt fågelkunnande höjdes radikalt efter ha sett förre utbildningsministern Jan Björklunds insats om fåglar i TV-serien ”Smartare än en femteklassare”. Björklund påstod att talgoxen hade röd täckning. Är dålig på fåglar men en talgoxe känner jag igen, men det är inte så mycket mera när det gäller fåglar. Men det var starkt av Björklund att våga ställa upp.

Några av de vanligaste fåglarna vid fågelborden känner jag igen. Men det är allt. En del känner också igen fågelsången. Är lite avundsjuk på det. Det skulle vara roligt att veta vad det är fåglar som hörs i träden när man är ute i naturen och det brukar vara vid mina joggingrundor runt Gårdsjön. Kanske det där med naturen var att ta i när det gäller joggingrundan. Vet hur domherren låter, men det beror att den sången inte är särskilt vacker. Den fågeln tycker väl att det räcker med att vara vacker till det yttre. Kan också nämna att det vimlar av duvor på gården där jag bor. Hör deras ”"koo-koo-koo" rytmiskt, femstavigt genom sovrumsventilen nästan hela nätterna. Det är lite rogivande. Beskrivningen av lätet har jag hämtat från en fågelbok.

Vi har haft både undulater och kanariefåglar i familjen. Kan sakna kanariefågeln ibland. Men faktum är att det var djurvännen och visselmästaren Jan Lindblad som bidrog till fågelns död. Tror det var hjärtat som inte stoppade på den lilla fågeln. Kanariefågel spelade vackert mest hela tiden och när radion gick tog han i för allt vad fjädrarna höll för att överrösta. Men Jan Lindblads visselvariant av ” I en klosterträdgård” blev bara för mycket att överrösta.

Som journalist kommer jag ihåg att artiklar om djur blev mycket lästa. Folk reagerade och kom med synpunkter. Så var det inte alltid med politiska artiklar som tog dagar att skriva. En händelse som jag minns och skulle bli en stor grej av var kommunens inköp av två grävlingfällor. På vissa gårdar i Askersund hade folk problem med grävlingar som grävde sig under hus och altaner. Den ansvarige för fällorna skulle ringa mej när han skulle kolla fällorna för första gången. Och det gjorde han. Med stor spänning smög han sig fram till fällorna och jag efter med kameran. Men det hela slutade i fiasko. Från en av fällorna hördes ett litet jamande. En liten katt hade gått in i en av burarna. Senare blev det bättre lycka. Grävlingarna som fastnade kördes ut till en skog strax väster om staden för att släppas. Vem vet, de kanske återvände till gårdarna i Askersund efter bilturen…  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1309