Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Systrarna Kriegholms goda kakor. Deras hus ska få informationstavla.

Juni 2015Skapad av Ove Danielsson tis, juni 09, 2015 18:29:48

Föreningen Gamla Askersund firar sin 30-årsdag med att smycka ytterligare ett antal gamla fina hus med informationsskyltar. Föreningen har redan tidigare betat av många av stadens äldre och mest intressanta hus. På några av husen finns två skyltar. Tidigare placerades skyltar ut från Norrys donationsfond, men då handlade mest om fastighetsägare som rustat och bevarat sina hus på ett fint sätt. Norrys fond har upphört. Men dagens låga ränta blev det inga pengar över till avkastning. Bland annat för att köpa skyltar att skruva upp på husen. Men nu ordnar Föreningen Bevara Askersund det tillsammans med fastighetsägare och kommunen.

Storgatan 38.Inga hinder för att sätta upp en informationsskylt.

Målning av Hjalmar Trafvenfelt från gården
Gården juni 2015

Den här gången är det Norrys hus, Sundsgården och Wennermarkska (Storgatan 38), som ska prydas med informationsskyltar. När det gäller Wennermarkska används olika namn. ”Starkenbergs” och ”Kriegholms”. I dag är det ”Lotta och Mats hus” som gäller. Garvare Wennermarks grav med en stor ståtlig sten finns på kyrkogården vid Gårdsjögatan. Wennermarkska kanske är det officiella namnet, men inte i folkmun.

Själv har jag allt sagt ”Kriegholms hus”. Och på senare år ”Lotta och Mats hus”.

Här kommer också en historia som också handlar om ”Kriegholms hus” och om systrarna Anna och Ingrid:

Anna med sina goda småkakor

Anna och Ingrid Kriegholm, bakade Askersunds godaste småkakor under mängd år. Nu är båda borta, men småkakorna och systrarna finns i mångas minnen. Doften från systrarnas nybakade finska pinar, drömmar, korintkakor, schackrutor, bondkakor och havreflarn, spreds från deras lägenhet vid Storgatsbacken ut över Tingshusområdet, kyrkbacken och Storgatan. De bakade många andra sorters kakor också, men jag kan inte rabbla upp alla. När det drog ihop sig till storkalas i Askersund fick systrarna Kriegholm baka för allt vad ungarna höll. För till kalasen skulle det vara Kriegholms kakor. De hade också många veckokunder som skulle servas. Alla älskade deras kakor.

Anna och Ingrid Kriegholm

Hemligheten med de goda kakorna var riktigt smör. Inget annat skulle det vara. Det berättade gärna Anna om. På 50-talet var jag springgrabb i en butik och fick åka flera gånger i veckan med varor till systrarna. Minns då att det också slank med en och annan kartong med EVE-margarin. Men det är preskriberat nu och för det mesta var det också hemkärnat smör som kom från en lantbrukare i trakten. Och kanske margarinet användes till matlagning. Riktigt smör skulle det var som Anna sa. I det gamla köket som där de Kriegholmska kakorna bakades hängde blänkande kopparföremål. I dag ser man bara sådant på bilder. Anna och Ingrid var mycket vänliga. De bjöd alltid på sina bakverk när jag kom dit. För mej som precis inte var van med kakor var det extra festligt.

När systrarna inte bakad såg man de ofta promenerande på stan. De ledde armkrok. Ingrid charmfull, rakryggad och livlig trots sitt handikapp. Hon var döv. Ingrid fick heller aldrig lära sig teckenspråket. Det fanns ingen i Askersund som lärde ut sådant när Ingrid växte upp. Hon var också ensam med sitt handikapp. Dövheten var en svit efter mässlingen. Trots allt var det lätt att kommunicera med Ingrid. Hon läste på läpparna.

Systrarna Kriegholm var uppväxta i Skyllberg. Fadern var bruksbokhållare på Skyllbergs bruk. Till Askersund kom familjen Kriegholm i slutet på 30-talet, när fadern hade pensionerats. De flyttade till det gamla trähuset på backkrönet vid Storgatan. Systrarna bodde tillsammans i den stora gammaldags våningen när föräldrarna hade gått bort. När Ingrid blev ensam flyttade hon till en modern tvårumslägenhet.

Genom tidningsläsande och TV-tittande höll sig Ingrid informerad om vad som hände. Systern Anna var solidarisk med Ingrid, genom att aldrig skaffa sig någon radio eftersom systern inte kunde lyssna på den.

Många äldre askersundare minns säkert systrarna Kriegholm och deras goda kakor. Hembak på det viset förekommer inte längre. Då skulle säkert miljömyndigheten slå till. Baka massor av kakor hemma i köket till försäljning och beställningar. Omöjligt med dagens regler. Nu har Västgötabagaren tagit över en stor del av kakverksamheten med besök varje vecka på Askersunds torg.

Förutom mina egna bilder har Leif Linus, och Hjalmar Trafvenfelt, bidragit med bilder och konst.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1310