Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Bernice föll för lakritsen

Juni 2015Skapad av Ove Danielsson fre, juni 12, 2015 17:53:50

Med Bernice Anderssons satsning kom ”riktig lakrits” till Askersund. Hon driver sedan några år tillbaka en butik med namnet ”Glas och Laktris”. Att det blev just den lite udda verksamheten var något av en tillfällighet.

-Det var vid ”Chokladfestivalen” där fanns en utställare med kombinationen lakrits och choklad, som jag nappade på idén. Det fanns inget sådant i Askersund och jag visste att lakrits blivit allt populärare, berättar Bernice.

-Lakrits används i dag både vid matlagning, till sallader, glass och bakning för att bara nämna något. En trevlig utveckling, tycker Bernice.

När jag växte upp var det bara lakritspipor och tablettasken Salmiak som gällde. Nostalgiska minnen. Bernice kan ge ett lugnande besked.

-Både lakritspipor och Salmiak finns kvar.

Hos Bernice finns det lakrits och choklad i alla tänkbara smaker och kombinationer. Hon marknadsför också glasföremål. God lakrits i en vacker skål. Kan det bli bättre
Stöökagatan i Askersund norr ut från torget var förr ett livligt gångstråk. Där låg Centralcaféet, en sytillbehörsaffär, Erik Vulkarns gummiverkstad, Sams begravningsbyrå, Kias bageri, Bernhard Andersson skomakeri för att nämna något. På Rådhustomten fanns också en affärsbarack. Verksamheter som folk var mer eller mindre tvingade att besöka ganska ofta.

När Rådhuset byggdes ut blev stora delar av gatan norr ut kontoriserad. Folk stannar ofta i dag i närheten av torget och den stora matvarubutiken. Nu finns det ett gäng som försöker få tillbaka lite av det gamla gångstråket. Och de kämpar på för att locka folk. I gamla posthuset vid Stöökagatan finns både ”Silver Carina”, Zebra Form” och ”Glas och Lakrits”, så ett råd är att inte bara stanna vid torget. Gå några steg extra.


Målning i trappuppgången intill "Glas och Lakrits". Butiksägarna norr ut på Stöökagatan vill locka folk också en bit från torget.

Fotnot:Lakrits är en naturprodukt som
framställs ur rötterna på växten Glycyrrhiza glabra, lakritsrot, som i sin tur är en ärtväxt som växer vilt i Medelhavsområdet, Ryssland, Kina och Iran. Trots att lakritsroten varit känd i tusen år och medicinkännare som Hippokrates prisade den för dess magbefrämjande effekter, har ingen ännu kommit på hur man odlar lakrits. Det gäller alltså att hitta den vilda. Den bästa och finaste lakritsen sägs komma från Kalabrien i Italien.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1312