Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Viktigt med sjöutsikt i Askersund

Juni 2015Skapad av Ove Danielsson sön, juni 21, 2015 09:58:34
Storgatan i maj 2015.
Bild:Ove Danielsson
Storgatan 1962.
Bild Eric Englund

Förr i tiden var det mycket att viktigt i Askersund att utsikten från torget ned till vatten inte var skymd. Det skulle inte vara några fula buskar som skymde. Utsikten skulle locka ned folk till vattnet och hamnområdet till en stunds avkoppling. Så hade det alltid varit och så skulle det förbli. Åtminstone trodde de flesta Askersundsbor så. Närheten och utblicken mot vattnet var ändå något av stans stolthet.

Storgatan 1962
Bild:Eric Englund

I mitten på 1990 –talet hände något vid Fisktorget. Utsikten från torget utmed Stöökagatan ner till hamnen förmörkades helt. En kyrkogårdsliknande plantering med barrväxter anlades bara en halvmeter från stenkajen. Minns som journalist att näringsidkarna i hamnområdet var mycket irriterade på kommunens plantering vid kajkanten. Vattnet lockade folk till området, men barrväxterna skymde. Nu är buskarna borta och torget har gjorts till parkering.

Storgatan vid i början av 1900-talet.
Från Leif Linus arkiv


Namnet Fikstorget kom ganska sent upp som ett namn på en skylt. Många i Askersund kanske tycker det är ett märkligt namn på den fyrkantiga grusplanen som nu blivit parkering. Namnet på platsen är gammalt, så det var bara en återgång till en svunnen tid när skylten kom upp. De äldre planteringarna från Fisktorget och Sundsgatan norr ut, anlades i början av 30-talet av en privatperson.

Stöökagatan mot Alsen på 50-talet.

I mitten av 1800-talet ägnade sig Askersundsborna åt planteringar och utsikter, såväl på offentliga platser som på den egna tomten. I början av 1800-talet blev Borgmästareholmen förvandlad till en vacker park. Holmen hade tidigare varit helt kal. En man vid namn, Felix Beckman, uppmanade folk att skänka pengar till trädplanteringar in mot staden. Beckman tyckte det var behagligt att närma sig städer som var omgivna av alléer. Det är väl bara att hålla med, även om det nu börjar bli tunnsått med stadsalléer. Om det överhuvudtaget finns några kvar…

Minns en person som ständigt kämpade för att utsikten på toppen av Storgatan vid Sofia Magdalena kyrka ut mot Alsen skulle var som den alltid hade varit. Utan skymmande träd. Under en period var utsikten borta, men det är betydligt bättre i dag. Till bloggen har jag med Eric Englunds löfte lånat några 60-talsbilder som han plåtat. Eric har många fina bilder från Askersund med folk i rörelse på gatorna. Leif Linus brukar låna ut bilder, det finns också vykort och själv har jag fotograferat en del. Det är en blandning, men jag brukar skriva vad bilderna kommer ifrån. Det kan kanske blir någon miss ibland och då får jag skylla på den mänskliga faktorn.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1314