Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Oves krönika från papperstidningen

Juni 2015Skapad av Ove Danielsson mån, juni 22, 2015 09:23:26

Tradjazzen lever vidare i Askersunds kommun, men har flyttas ut till Lerbäcks Amfiteater och PerOlof Gården. Ett privat arrangemang. Förhoppningen är att det ska bli en tradition precis som den ”gamla” festivalen. En festival som firade 30- årsjubileum förra året. Den traditionella festivalen i Askersund, har ändrats till en musikfest med namnet ”Folk, Blues&Jazz i Askersund”. En festival som hålls under en dag i juli.

Som journalist bevakade jag ”Tradjazzfestivalen” under ett antal år. Problemet var att cykelloppet Vätternrundan gick samtidigt veckan före midsommar. Minns att det var en körig helg för att få med det mesta i tidningen. Annars skulle nog läsarna ha blivit besvikna. Vid ett tillfälle blev det rena kaoset . Hammarsbron hade låst sig när den skulle stängas och tusentals cyklister väntade på att komma över för vidare färd till Motala. Tyvärr hade vi reportrar ännu inte fått mobiltelefoner. Jag gick inne i stan och plåtade tradjazzmusikanter ovetande om vad som hände vid Hammarsbron. Tror det var det som bidrog till att jag och flera andrar reportrar fick mobiltelefoner.

Carlsbergs brassband och dess ledare Kesser Nilsen, satte Askersunds jazzfestival på Sverigekartan som en av de trevligaste festivalerna i landet. Kesser och bandets glädje smittade av sig på alla. Kessers glädje, humor och spontanitet gjorde honom till en verklig publikfavorit. Alla fotograferade honom och bandet när de marscherade fram på Askersunds gator. Folk som aldrig lyssnat på en jazz kom bara för att se Kessers framfart.

Ryktet om Carlsbergs var ett öldrickande gäng som bara festade. Jag var själv lite nyfiken på vem Kesser Nilsen egentligen var som person. Det gick så många skrönor om honom. Därför bestämde sig jag och dåvarande kollegan på tidningen, Irmeli, att ta reda på hur det låg till. Vi åkte till Hilleröd i Danmark för att träffa honom i sin rätta miljö. Och vi blev överraskade. Kesser var föreståndare för en barnstuga, Gadevang Asyl i Hilleröd. Han var lika populär bland barnen, som hos askersundarna vid festivalerna.

Glade Kesser blev lärare genom en ren tillfällighet. Han är egentligen utbildad smed. Kesser var med i FNL-rörelsen, som också ledde till at han blev vapenvägrare. Han hade att välja på samhällstjänst, eller hamna bakom lås och bom. Kesser valde att avtjäna sitt ”straff” i en barnstuga. Han blev sedan kvar inom barnomsorgen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1315