Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Alice Andersson firade sin 100-årsdag på Logen i Askersund

Augusti 2015Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 19, 2015 15:17:05

Alice Andersson i Askersund firade sin 100 årsdag på Logen Svan där hon varit aktiv sedan ungdomsåren. Det var också där hon träffade sin man Robert. En av de många uppvaktande var nyblivne biskopen i Västerås, Mikael Mogren. Alice är Mikaels farfars syster.

Alice fick frågan som alla idrottsmän brukar få: ”Hur känns det”. Alice hade lika svårt som idrottsmännen att svara på den frågan

-Det har varit full fart hela dagen, så jag har inte hunnit känna efter, förklarade 100-åringen som inte hade tänkt så mycket på sin höga ålderUppgifter om Alice födelseår 1915
-----------------------

För en tid sedan intervjuade jag Alice till en av mina bloggar. Publicerar den nedan:

Strandmans färghandel vid Storgatan 26 i Askersund var ett populärt ställe under många år. Och då handlade det inte bara om färg , utan också om sjukvårdsartiklar av alla de slag. En del var så hemliga att de fick placeras under disken. Apotekare Strandman som startade rörelsen hade ett mycket gott rykte. Det var status att bära titeln apotekare på den tiden. Det kanske det är nu också, vad vet jag.

Apotekare Strandman kallade all sina varor för ”Unas”. Syrsalvan med samma namn var något alldeles extra. Under de hårda krigsvintrarna i början på 40-talet var det många soldater som förfrös sig och fick öppna sår. En soldat som använt Unas syrsalva visade upp salvans fina läkförmåga för en doktor. Det resulterade i att doktorn ringde till Strandmans och bad om receptet.

-Men det fick han inte. Det var ju Strandmans egen hemlighet, berättar Alice Andersson, som tillsammans med maken Robert drev affären från i början av 40-talet fram till 1965 då makarna Granberg tog över och flyttade till en annan lokal, Centrumhuset.

I en tidigare blogg har jag berättat om Alice syster, Alva. Den bloggen handlade om när ”petmojen” gjorde sitt inträde i Askersund. Men nu handlar det om Alice, 100, och Strandmans. Minns själv Alice från affärstiden, lång, ståtlig och vacker i sin vita rock. Trodde ett tag att hon jobbade inom sjukvården när vi möttes på stan, men uniformen i butiker som Strandmans var vit.

-Robert hade tagit över färghandel vid Storgatan 26 några år innan vi gifte oss i början på 40-talet. Han hade börjat hos apotekare Strandman som 15-åring. Jag började jobba i affären och vi hade lägenhet ovanför butiken. Vi blandade mycket av kemikalierna själva. Två väggar i affären täcktes av hyllor fyllda med glasburkar. Vi blandade allt från hårläggningsvätskor till bakpulver och vaniljsocker. Vi gjorde också salvor både människor och djur, berättar Alice.

Det fanns massor av regler och krav på tillstånd för olika produkter i en färghandel av Strandmans stora breda sortiment. För att få sälja dåtidens populära parfymen 4711, fanns det hårde regler. För att inte tala om kondomförsäljningen. För att få sälja kondomer fodrades ett särskilt tillstånd av landsfiskalen i Askersund. Kondomerna låg inte framme, utan fanns under disken minns Alice. Och ingen man ville bli expedierad av kvinnlig expedit i ett sådant känsligt ärende på den tiden. Men ibland råkade ändå de manliga kunderna ut för kvinnan som expedit. För att komma runt sitt ärende kunde det leda till en massa ”onödiga” inköp i butiken, som färg, plåster och mycket annat. Trots det stora utgifterna blev förmodligen ändå lördagskvällen misslyckad. Ett hårt öde. Alice minns och skrattar. Med moderna tider kom det upp en kondomautomat, men då hade makarna Andersson slutat med butiken.

PS! Bloggen finns också på na.se och Askersundsbloggen, samt på Wordpress:ovedanielsson.se. Den som vill ha större bilder kan kolla där.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1346