Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kolonilotter i Strandparken

Augusti 2015Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 21, 2015 09:26:06

Delar av Askersund finaste promenadstråk, Strandparken, var förr ett koloniområde. Mellan Varmbadhuset och Kallbadhuset, fanns det ett antal kolonilotter. Lite svårt att tänka sig i dag kanske men många hade det svårt och ville odla själva i början av 1900-talet och fram till krigsslutet på 40-talet. Odlingarna drygade ut hushållskassan. Kallbadhuset är borta men där finns i dag båtbryggor och ett litet lusthus håller på att byggas på en av bryggorna. Där odlingarna fanns ligger nu en boulebana.


Sagers stuga till vänster om järnvägsspåret och kolonilotterna till höger.
Bild ur Leif Linus arkiv

Augusti 2015

Kungörelse i Askersunds -Tidning 1947

Måste erkänna kolonilotterna i Strandparken var en nyhet för mej fram till någon vecka sedan. Brukar läsa gamla tidningar ibland och hittade en kungörelse från 1947 att de som hade kolonilotter i parken skulle få ha kvar sina odlingar ytterligare ett år. Tog kontakt med vännen Leif Linus om det fanns några bilder från odlingarna. Det var nytt för honom också men han hade i bakhuvudet att det fanns en bild i hans stora arkiv på odlingarna. Men han hade inte tittat så noga, men upptäckte nu att det fanns drivbänkar på bilderna som är från 20-talet. Järnvägen från Askersundsverken fram till hamnen slingrade sig förbi strax intill odlingarna.

För den som önskade fanns det också möjlighet att odla på Sjöängsområdet. Ny matjord hade körts på och den som önskade ett land skulle vända sig till åkare Skoog.


Augusti 2015. Nya bryggor med en byggnad. Där låg förr Kallbadhuset

KallbadhusetI slutet på 40-talet efter de hårda krigsåren svalnade intresset för odlingar i Strandparken. Det räckte med koloniområdet i Oxgropen, som nu har fått ett väldigt uppsving. Det är ett rent nöje att gå igenom området och se den stora odlarglädjen. För några år sedan bildades en förening som nu ser till att allt är välskött. Föreningen har också sett till att få dit en liten röd redskapsbod. Den 29 augusti håller föreningen ”öppet hus” . Gå dit och kolla. Oxgropens odlingar är värt ett besök.

Bilderna finns också på Wordpress:ovedanielsson.se, för den som vill kunna dra upp bilderna till en annan storlek.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1347