Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Jaldungs bok om Heidenstam ute

April 2016Skapad av Ove Danielsson tis, april 12, 2016 11:18:00


Håkan Jaldungs bok ”Heidenstam, Olshammar och Aspa bruk” har kommit ut i dagarna. Boken består av tre uppsatser. En uppsats handlar om Heidenstam och en seglingsolycka som inträffade 1888. Verner von Heidenstam och hans kusin Carl Albert Robson, skulle segla från Olshammar till Aspa. Under seglingen kantrade båten och sjönk utanför Storsundet. Heidenstam kunde räddas men kusinen drunknade. Hans kropp påträffades en månad efter olyckan.
Uppsatsen om olyckan liknar en spännande deckare. Jaldung har gjort ett enormt stort arbete med efterforskning om olyckan. Han har läst skrifter, suttit och forskat på olika arkiv, samt läst polisförhören efter olyckan. Sedan har han dragit slutsatser av det. Efter olyckan gick det rykten att nationalskalden tagit hand om alla räddningsutrustning och lämnat sin kusin i sticket. Men enligt Jaldung var det inte alls så. Ryktena om seglingsolyckan har varit många. Bland annat att kusinerna inte skulle ha varit helt nyktra vid sin seglats. Jaldung har i sin uppsats skrivit om alla rykten.

OBS! mer text och en tidigare blogg om boken finns också på Word Press:ovedanielsson.se  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1459