Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 22 maj

Maj 2016Skapad av Ove Danielsson sön, maj 22, 2016 09:14:28

I Askersund lönar det sig att vara aktiv i sängkammaren. Och det av flera skäl. Det handlar inte bara om att resultatet av ett nytt barn. Alla familjer med nyfödda får nämligen också en pall som tack för att de varit med om att öka folkmängden. Ett litet ovanligt grepp för att stimulera befolkningsutvecklingen, men populärt. Kan inte garantera om det bara är själva pallen som lockar till nya kommuninnevånare. Varje år sedan starten har ett 100-tal familjer mött upp i Torgparken för att hämta sin pall där benen är formad som ett stort A. Ansvariga menar att det vore besvärligare om stadens namn hade börjat på V eller U. Då skulle pallen stjälpa omkull med barn och allt.

Pallutdelningen i Torgparken firade i år 15-årsjubileum. Thomas Eriksson som då arbetade som projektledare vid kommunen födde idén. Han var också med om att starta kommunens PR-och informationstidning ” Bo i Askersund”. Thomas hade fått en liten pall av sin morfar när han var liten. En pall som hade följt honom i livet. Han kom då på att det skulle vara en lämplig gåva till alla nyfödda. En möbel med namnbricka och årtal. En liten möbel som kunde följa med barnet i vuxen ålder till det första boendet för att palla med allt i vuxenlivet.

Pallarna tillverkas vid kommunens arbetsmarknadsenighet. En del har frågat om det finns möjlighet att köpa en sådan, men där är det stopp. Det är utdelningen i Torgparken som gäller. Den är unik. För att ytterligare premiera och belöna barnafödandet finns ett litet bord att möblera med. Men då måste familjerna visa upp fem pallar. Hittills har inget bord delats ut. Den familj som kommer med tio pallar erbjuds som tack för lång och trogen tjänst två enkelsängar har jag erfarit som det heter i journalistkretsar.


Henrik Olofsson

Årets utdelning skedde för någon vecka sedan och motorn i det hela var som vanligt kommunens utvecklingschef Henrik Olofsson. Många kom för att hämta sin möbel trots uruselt väder. Trots pallar och allt har Askersund haft svårt att hålla sina befolkningssiffror. Det är svårt att få det hela gå ihop. Men det finns en enkel förklaring. Fler dör och flyttar än de som föds, så det gäller att lägga på ett kol extra för unga familjer i Askersund som har orken och kraften kvar för att hålla jämna steg med alla negativa tendenser.

Själv har jag bevakat arrangemanget många gånger. Det besvärligaste har varit att få ihop alla på en bild och där att allas ansikten skulle synas på bilden i tidningen.

----------------------------------------

22 maj 2016

Tre bra saker.

Kalles trädgård. Kalle fick priset som ”Årets företagare” i Askersund. Gjorde reportage när han startade för 20 år sedan i byn. Och så brukar jag köpa ett kilo sättpotatis där som alltid kommer upp till midsommar. I två hinkar.

Björkvallen. Åmmebergs fotbollslag får storbesök av Örebros SK i distriktscupen. Nästan större än midsommarfirandet.

Citycampingen. En av kommunens mest lyckade satsningar. Det är fullbelagt med husbilar för det mesta.
  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1479