Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Köket först in i nya Sjöängen

Juni 2016Skapad av Ove Danielsson tis, juni 14, 2016 09:14:33

Pressmeddelande från Askersunds kommun

2016-06-14

Tisdagen den 21 juni flyttar köken från Sjöängsskolan och Norra bergens äldreboende in i nybyggda Sjöängen. Därmed blir de först in i nybygget. Redan på kvällen den 21:a levererar det nya köket sina första måltider till kommunens äldre.


Del av köket vecka 23.

Det nya köket på Sjöängen blir kommunens klart största med totalt 22 anställda. Köket är skräddarsytt för modern storköksmatlagning och skapar helt nya möjligheter för kommunens måltidsavdelning.

– Vi får för första gången ett eget bageri och överlag kommer det nya köket ge oss ännu större möjligheter att laga maten från grunden. Dessutom kommer det finnas en avskild dietavdelning i det nya köket. Det gör hanteringen säkrare för alla med olika sorters dietkost, säger Liz Borgwardt, måltidschef.

Sjöängens kök innebär även ökade möjligheter att köpa närodlade råvaror. Planen är att Sjöängens kök ska bli en samdistributionscentral för de övriga köken i kommunen.

– Tidigare har respektive kök stått för sina egna lokala inköp och då har det handlat om ganska små mängder och många ställen för de lokala odlarna att transportera sina varor till. Nu kommer vi kunna göra större inköp och det gynnar både oss, odlarna och miljön. Dessutom finns bättre möjligheter av för sköljning och skalning av grönsaker och rotfrukter i det nya köket, säger Liz Borgwardt.

Det nya köket skapar alltså nya möjligheter, men det kommer till stor del rymma inkörd utrustning från de gamla köken.

– Vi bedömer att mycket av den utrustning som vi redan har fungerar bra och fortfarande kan användas ett antal år till. Det gör förstås att vi sparar in en hel del pengar jämfört med att bara göra nyinvesteringar i maskiner, säger Liz Borgwardt.

Det innebär dessutom att det under vecka 24 kommer att gå ett antal flyttlass från de gamla köken till Sjöängen, då allt från livsmedel och köksredaskap till 300-litersgryta och en 600 kilo tung diskmaskin ska flyttas.

Eftersom flytten sker under sommaren när skolan inte är igång får köket i Sjöängen en mjukstart. Men från skolstarten i augusti kommer det nya köket laga upp till 2 000 portioner mat om dagen. I början av oktober kommer Askersund dessutom få en seniorrestaurang igen, där äldre kan träffas och äta tillsammans istället för att få en matlåda med mat att värma hem till bostaden.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1493