Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 18 december

December 2016Skapad av Ove Danielsson sön, december 18, 2016 14:06:17

Julköttbullarna är klara. Om jag får säga det själv är det en mycket bra årgång. Hälften fläsk och nöt. Det så det ska vara säger alla experter. Har ett antal år blivit ombedd av närstående att rulla och steka köttbullar till jullunchen. Ett gott betyg om de nu inte enbart är snälla och inte vill ta ifrån mej den juluppgiften. De kan också vara så att de minns min bakgrund i Slakteriföreningen för väldigt många år sedan. Det var på den tiden folk kom in i affären och frågade om det fanns något ”rart fläsk”. Mina år vid Slakteriföreningen hade inte så mycket med egna köttbullar att göra, så där tänker uppdragsgivarna fel.

Faktum är att jag blev bestulen på ett stort fat med köttbullar en gång i tiden. Men det berodde nog inte på ryktet om att det var goda köttbullar utan av andra orsaker. Det var väl någon som var hungrig. På kvällen ställde jag ut fatet med köttbullar utanför altandörren väl förankrad med lock och allt för att inga djur skulle komma åt julmaten. Döm av min förvåning när jag kom ut på morgonen. Allt var borta. Någon hade varit där snott den goda julmaten. Det året fick det bli köpta köttbullar. Orkade inte med att börja om. Gjorde heller aldrig någon polisanmälan. Ingen polis skulle ha trott mej om jag anmält stulna köttbullar. Ville inte riskera att bli utskrattad. Det gäller att hålla stilen.

Faktum är jag inte råkade värst ut det året. En person ringde till mej på redaktionen om att han lagat mat till en firmafest och ställt ut allt på altanen. På morgonen festdagen vara allt stulet. De som tog honom hårdast var att en mycket god Janssons frestelse fanns med bland stöldgodset. Kanske den godaste han hade gjort. Köttbullar var som det var med, men en Janssons. Där gick gränsen. Han polisanmälde också stölden till skillnad från mej. Men någon mätt tjuv gick aldrig att hitta.

Vid den här tiden finns det massor av tv-program och tidningstips om hur julmaten ska lagas. Själv har jag varit med om en udda tv-inspelning för julmat. Mitt i sommaren. I en tv-serie skulle varje land visa upp sin matkultur. Julmaten hamnade på Sveriges bord. Blev imponerad av hur tv-teamet löste det hela. Det blev julstämning med bak , matlagningen och allt som hör till trots högsommar utanför fönstren. Såg programmet sedan på tv vid juletid. Ingen kunde märka fusket.

Har också gjort reportage ombord på några passagerarbåtar i Askersunds hamn. Hårt jobb i trånga utrymmen men ändå imponerande julbord. Annat än mina enkla köttbullar.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1587