Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Vitpilen i Askersunds Järnvägspark

April 2017Skapad av Ove Danielsson ons, april 05, 2017 14:20:54

En lördagsmorgon i början av 1950-talet förvandlades utseende på Strandparken i Askersund radikalt. Den omfångsrika tiostammade vitpilen i Järnvägsparken (ibland också kallad Skolparken) föll då till marken. Trädet med sina många stammar och stora krona var en verklig sevärdhet i Askersund.
Något som askersundarna var stolta över. Redan på 40-talet hade dock pilen börjat krackelera. Stammarna hölls ihop med stålwirar, men tidens tand och grenarnas tyngd tärde på stagen tills de brast den här lördagsmorgonen. Fyra av stammarna knäcktes vid roten, medan de andra grenarna sjönk några meter.

Palme i Strandparken. I parken hölls alltid stora arrangemang en gång i tiden.

Det ståtliga trädet -på den tiden stadens vackraste-var ett kärt tillhåll för det uppväxande släktet. I det lättklättrade trädet drömde sig säkert många unga bort till Tarzans djungler. Undrar om så många ungdomar i dag har hört talas om Tarzan och hans vackra kvinna Jane. Ni äldre minns förstås hennes replik ” You Tarzan, me Jane”. En replik som hon försökte trumma in i Tarzans huvud. Och det verkade inte vara lätt. Nu är det andra hjältar som gäller. Sorgen efter det den stora pilen var stor i Askersund. Tidningen uppmanade till och med askersundarna att ta ett sista farväl, gärna med en kamera innan trädet sågades ner helt.

Många trodde att pilen var flera hundra år gammal med tanke på storleken. Men så var det inte. De styrande i stan hade några år före fallet kallat salixforskaren och professorn, Heribert Nilsson, för att titta på det ståtliga trädet. Han konstaterade att trädet inte var särskilt sällsynt.

-Pilar växer hastigt och trädet kan bara vara 60-70 år gammalt, upplyste han de styrande om.

De styrande i Askersund blev naturligtvis en smula besvikna på professor Nilssons bedömning. Leja en professor och få sådana negativa svar. Han kunde väl åtminstone ha sagt 100 år tycke somliga.


OBS! Mer text och bilder finns på na.se under Askersund och Askersundsbloggen. Gå gärna dit och kolla.



  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1633